Laužam mītus: vai tiešām jauns apģērbs pirms valkāšanas jāmazgā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jauna apģērba iegāde jebkuram sagādā prieku un sajūsmu, kā arī vēlmi nākamajā dienā jauniegādāto apģērbu parādīt kolēģiem. Tomēr daudzi ražotāji iesaka apģērbu pirms valkāšanas izmazgāt. Vai tas tiešām ir nepieciešams?

Izejot no veikala, daudziem ir prātā pazibējusi aina, kurā nupat iegādātajā apģērbā ierodamies darbā vai skolā un saņemam komplimentus no apkārtējiem. Tomēr šī izsapņotā fantāzija ir mazliet jāpiebremzē. 

Nupat iegādātu apģērbu ir ieteicams izmazgāt pirms valkāšanas, neraugoties uz to, ka jaunais apģērbs vizuāli šķiet tīrs. Vairums no ātrās modes veikalu apģērbiem ir ražoti valstīs, kas izmanto formaldehīdu tekstila krāsošanā, lai pasargātu drēbes no kukaiņiem un pelējuma sēnes. Šīs vielas var būt kaitīgas cilvēkiem ar jutīgu ādu un mazuļiem, kam vēl nav nostiprinājusies imunitāte.     

Šīs ķimikālijas, kā, piemēram, krāsa un formaldehīds, saasina ekzēmu un atopisko dermatītu vai pat var izraisīt kontaktdermatītu. Tāpat jāatceras, ka apģērbus veikalā pielaiko arī citi pircēji un neviens veikala darbinieks nepārbauda, vai apģērbu ir mērījis kāds ar ādas infekcijām. Dažkārt baktērijas vai citi mikroorganismi spēj saglabāties uz apģērba vairākas dienas un, valkājot jauno apģērbu, pāriet uz jaunā nēsātāja ādas. Ja uz ādas ir kāds pušums, uz apģērba esošā baktērija var izraisīt infekciju. Lai no tā izvairītos, izmazgā apģērbu pirms tā valkāšanas. Tas pats noteikti attiecas arī uz lietoto apģērbu veikalos iegādātajām drēbēm.   

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu