Nav bažu par nopietnu augu apdraudējumu silto laika apstākļu dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Nav pamata bažām par nopietnu augu apdraudējumu silto laika apstākļu dēļ janvārī, pavēstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pārstāvji.

"Pirmie asni ziemas ķiplokiem, piebrieduši dažādu augu pumpuri un pirmās kļavu sulas. Šādi laika apstākļi šogad raksturo janvāri nevis, kā ierasts, martu, tomēr pagaidām bažām, ka augi dārzos varētu nopietni ciest, vēl nav pamata," pauda Latvijas LLKC vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Vienlaikus centrā uzsvēra, ka ir pats janvāra sākums un laika apstākļu izmaiņas vēl iespējamas visdažādākās, tāpēc priecāties par ātru pavasara iestāšanos būtu krietni par agru. Lai gan laika prognozes tuvākajā laikā lielu salu nesola un aukstāks būs vienīgi naktīs, aukstuma periodu varbūtība aizvien ir pietiekami augsta.

Narvils atzīmēja - ja ziema tomēr sāksies, būtiski, lai pirmais ir neliels sals līdz -10 grādiem, kam seko sniegs. Šādā situācijā pavasarim jau gatavie augi pārstās attīstību, lai augšanas procesus atsāktu pavasarī. Ja pirmais uzsnigs sniegs, augi izsutīs. "Iestājoties lielākam salam, atkarībā no augu jutīguma pastāv dažādu bojājumu riski. Savukārt uz lauka sadīgušos augus var pasargāt, tos nomulčējot, ja vien ir šāda iespēja," minēja eksperts.

LLKC norādīja, kā augu pamošanās procesi nobremzēsies vai pat apstāsies pavisam, kamēr vidējā gaisa temperatūra nakts laikā atgriezīsies tuvu nullei vai nedaudz zem. Tādējādi nekādi īpaši pasākumi augu pasargāšanai pašlaik nav nepieciešami. 

Vienlaikus eksperts minēja, ka vairāk uzmanības ir jāpievērš meža zvēru aktivitātēm un tam, vai brāzmainie vēji nav sabojājuši kādus no augu segumiem, piemēram, žogus. Tie dārzkopji, kuri plāno lielus atjaunojošās griešanas un izzāģēšanas darbus augļudārzos, drīz vien to varēs sākt darīt, jo apstākļi tam ir gana labvēlīgi.

Narvils uzsvēra, ka pašlaik ir arī pēdējais laiks potzaru ievākšanai, lai pavasarī veiktu potēšanu, taču koki un krūmi, kuriem pumpuri ir paspējuši piebriest, vairs nav piemēroti pavairošanai, tādēļ šie darbi jāatliek uz acošanas periodu.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu