ASV piedzimis jau otrais bērns pēc mirušas donores dzemdes transplantācijas

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV jau divos gadījumos izdevies veiksmīgi iznēsāt bērnu pēc dzemdes transplantācijas, izmantojot mirušas sievietes orgānu, vēsta raidorganizācija CNN.

Dženifera Gobrehta jau agrā vecumā zināja, ka vēlas kļūt par māti. Taču 17 gadu vecumā viņa uzzināja, ka piedzimusi bez dzemdes un tāpēc nevarēs iznēsāt mazuli.

Taču notika teju neticamais. Viņa tagad kļuvusi par māti otrajam bērnam ASV, kas nācis pasaulē, transplantējot mirušas donores dzemdi.

33 gadus vecā Gobrehta novembrī ar ķeizargrieziena palīdzību dzemdēja dēlu. Gobrehtai veikto dzemdes transplantāciju, grūtniecību un dzemdības uzraudzīja mediķi, kuri pēta dzemdes transplantāciju kā jaunu metodi neauglības ārstēšanai.

Jaunie vecāki Dženifera un Drū Gobrehti sava dēla  Bendžamina piedzimšanu dēvē par "brīnumu". 

"Kad mēs ar Drū sākām attiecības, mēs zinājām, ka kādu dienu mums būs ģimene ar adopcijas vai surogātmātes palīdzību," stāsta Gobrehta. "Tāds vienmēr bija mūsu skatījums."

Foto: AP/Scanpix

Lēsts, ka dzemdes defektu dēļ neauglība draud katrai piecsimtajai sievietei pasaulē.

Uzzinājusi par Pensilvānijas Universitātes pētījumu, Gobrehta pieteicās iespējai veikt dzemdes transplantāciju. Viņa tika izvēlēta pirmajam universitātes veiktajam izmēģinājumam. Kad bija pieejams donores orgāns, tika veikta desmit stundas ilga operācija. Donores dzemde tika ievietota Gobrehtas ķermenī un savienota ar asinsvadiem. Pēc operācijas viņai bija jālieto medikamenti, lai mazinātu risku, ka viņas organisms nepieņems transplantēto orgānu.

Sešus mēnešus pēc operācijas dzemdē tika implantēts embrijs no Gobrehtas olšūnas un viņas vīra spermas. Desmit dienas vēlāk asinsanalīzes uzrādīja, ka Gobrehta ir stāvoklī.

Pēc dzemdībām Gobrehtai transplantētā dzemde tika izņemta.

Donores māte, kura vēlējas saglabāt anonimitāti, ar Pensilvānijas Universitātes starpniecību paziņojusi, ka viņas ģimene "ārkārtīgi lepojas" par Gobrehtas veiksmīgo grūtniecību.

Tā ir otrā veiksmīgā grūtniecība ASV, kurā izmantota donores dzemde. Amerikāņu zinātnieki un pētnieki plāno eksperimentālā kārtā veikt piecas šādas operācijas, pirms procedūru varēs piedāvāt ārstniecības iestādēs.

Pavisam pasaulē veiktas tikai apmēram 70 dzemdes transplantācijas operācijas, norāda Pensilvānijas Universitāte.

2017.gadā Brazīlijā pēc mirušas donores dzemdes transplantācijas nāca pasaulē meitenīte. Pirms tam veiksmīgas bija tikai tās grūtniecības, kas iestājās pēc dzīvas donores dzemdes transplantācijas.  2019.gada jūnijā pirmā ASV aizritēja pirmā veiksmīgā grūtniecība ar mirušas donores dzemdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu