Vai apmatojumu evolūcijas gaitā vīrieši zaudēja sieviešu riebuma dēļ? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pētnieki atklājuši jaunus pierādījumus tam, ka sieviešu izrādītais riebums lika cilvēkiem evolucionēt ar mazāku ķermeņa apmatojumu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Royal Society Publishing”, veikts eksperiments, kas parādīja, ka tās sievietes, kurām ir zemāks riebuma slieksnis, priekšroku dod gludi skūtu vīriešu fotogrāfijām.

Eksperimentā zinātnieki lūdza sievietēm novērtēt 30 vīriešu seju pievilcību un atklāt, kāda veida attiecībās viņas iesaistītos ar šiem vīriešiem. Paralēli tam tika noskaidrots, cik lielu riebumu sievietēm izraisa parazītu fotogrāfijas.

Atklājās, ka tās sievietes, kuras ziņoja par zemāku riebuma slieksni, priekšroku mēdza dot gludi skūtām vīriešu sejām. Tomēr sievietes ar normālu riebuma slieksni biežāk izvēlējās vīriešus ar sejas apmatojumu, īpaši, ja runa bija par potenciālām ilgtermiņa attiecībām.

Pētījuma rezultāti atbalsta tā saucamo “izvairīšanās no ektoparazītiem hipotēzi”. Tā ir ideja, ka cilvēku senči evolūcijas ceļā zaudēja apmatojumu, jo sievietes izvairījās no pārāk matainiem vīriešiem tāpēc, ka bija lielāks risks, ka tie pārnēsā dažādus ektoparazītus, piemēram, blusas un utis. Rezultātā cilvēks atbrīvojās no lielas daļas ķermeņa apmatojuma.

Pētījuma autori saka, ka šie ir pirmie pierādījumi, kas atbalsta izvirzīto hipotēzi, tomēr izvairās izteikt pārāk daudz secinājumu pirms ir veikti citi pētījumi par šo tēmu.

Zinātnieki arī saka, ka var eksistēt arī citi faktori (sociāli, ekonomiski un ekoloģiski), kas varēja likt cilvēkam evolūcijas gaitā zaudēt apmatojumu.

Tiesa, iepriekšējos pētījumos gan ir parādīts, ka sievietēm lielākoties patīk vīrieši ar sejas apmatojumu, īpaši, ja vīrietis ir potenciāls ilgtermiņa partneris. Tas, iespējams, ir tāpēc, ka vīrietis ar bārdu un ūsām sievietei šķiet vīrišķīgāks, pašpārliecinātāks, strādīgāks, dāsnāks un sirsnīgāks nekā vīrietis bez sejas apmatojuma.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu