"Piedodiet par melošanu." Irānas žurnālisti pamet valsts medijus (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vismaz divas Irānas raidsabiedrības IRIB ziņu diktores paziņojušas par aiziešanu no darba, bet vēl viena Irānas žurnāliste atklājusi, ka darbu pametusi jau pirms kāda laika, un atvainojusies par melošanu valsts uzdevumā 13 gadu garumā, ziņo Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

“Piedodiet, ka 13 gadus es jums stāstīju melus,” savā sociālā tīkla “Instagram” profilā pavēstīja Irānas žurnāliste Gelare Džabari.

Diktore Zahra Hatami paziņoja par IRIB pamešanu ar vārdiem: “Paldies, ka pieņēmāt mani kā ziņu diktori. Es vairs nekad neatgriezīšos televīzijā. Piedodiet man.”

Viņas kolēģe IRIB Saba Rada no skatītājiem atvadījās ar vārdiem: “Paldies par atbalstu visos manas karjeras gados. Pēc 21 gada darba radio un televīzijā es paziņoju, ka vairs nespēju turpināt darbu medijos. Es nespēju.”

Irānas žurnālistu paziņojumi uzskatāmi par neapmierinātības izrādīšanu ar Irānas amatpersonu sākotnējiem mēģinājumiem noliegt, ka Irānas bruņotie spēki notriekuši Ukrainas lidmašīnu.

Kā ziņots, Irāna šonedēļ noliedza, ka būtu slēpusi faktus par Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu pie Teherēnas.

Ukrainas lidmašīna ar 176 cilvēkiem nogāzās 8.janvārī dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz 3.janvārī notikušo ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Irāna galu galā atzina, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu kļūdas dēļ.

Reaģējot uz šo paziņojumu, irāņi Teherānā un citās pilsētās protestos nosodīja valdību par informācijas noklusēšanu un pieprasījuši, lai amatpersonas, kas atbildīgas par šo traģēdiju, atkāpjas no amatiem.

Irānas Žurnālistu asociācija uzsvērusi, ka Ukrainas lidmašīnas katastrofas lieta iezīmē “sabiedrības uzticēšanās bēres”, kas vēl vairāk bojā jau tā apšaubāmo Irānas oficiālo mediju reputāciju.

Irānas žurnālists Ganbars Naderi – politikas komentētājs valsts pārvaldītajā medijā “Press TV” - paudis viedokli, ka Irānas sabiedrība neuzticas varas iestādēm.

“Cilvēki maz uzticas valdībai un vēlas vairāk brīvības. Meli par [Ukrainas] lidmašīnas notriekšanu ir sagrāvuši sabiedrības uzticēšanos. Irānas Revolucionārā gvarde to ļoti labi apzinās,” norāda Naderi.

“Pēc [Irānas Revolucionārās gvardes ģenerāļa] Kasema Suleimani nogalināšanas miljoniem irāņu devās ielās. Tas bija rets vienotības brīdis, bet Revolucionārā gvarde to sabojāja. Žurnālistam ir jābūt spējīgam naktīs gulēt. Es nekad nevarēšu distancēties no patiesības. Šī ir lieliska valsts, tomēr tā ir pieļāvusi vairākas nepieņemamas kļūdas. Ja Revolucionārā gvarde notrieca civilo lidmašīnu, tad man nav citas izvēles, kā vien to nosodīt,” piebilda žurnālists.

Irānas Žurnālistu asociācija uzsver, ka nepatiesas informācijas publiskošana vēl vairāk aizēnojusi jau tā ne pārāk spožo Irānas mediju reputāciju.

“Mēs melojam visskaļāk tad, kad melojam sev. Irānas valsts televīzijas žurnālisti atzīst, ka viņu uzticamība ir zaudēta [tāpēc arī paziņo par aiziešanu no darba],” teikts asociācijas paziņojumā.

Ukrainas lidmašīnas traģēdijas atspoguļošana kārtējo reizi apliecināja, ka Irānas iedzīvotāji nevar uzticēties valsts medijiem.

Daudzi Irānas laikraksti jau pauduši satraukumu, ka daļa Irānas sabiedrības jaunāko informāciju par lidmašīnas katastrofu galvenokārt meklēja ārvalstu, nevis vietējos medijos.

Starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija “Reportieri bez robežām” Irānu preses brīvības indeksā ierindo vien 170. vietā no kopumā 180 pasaules valstīm.

“Reportieri bez robežām” norāda, ka, kopš islāma revolūcijas 1979.gadā, Irānā ieslodzīti vai nogalināti vismaz 860 žurnālisti un pilsoniskie aktīvisti.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu