Ir iespēja šķirot arī vējstiklu tīrīšanas šķidrumu plastmasas kanniņas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Līdz marta vidum desmito gadu notiks Latvijas izlietoto vējstiklu tīrīšanas šķidrumu plastmasas kanniņu šķirošanas akcija "Tev beidzot ir otra iespēja!",  informēja akcijas organizētāji.

Akcija norisināsies no 16.janvāra līdz 13.martam, un to organizē atkritumu apsaimniekotājs "Latvijas zaļais punkts", mazumtirgotājs "Narvesen Baltija", auto preču vairumtirdzniecības uzņēmums SIA "Getz Nordic".

"Latvijas zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis sacīja, ka akcijas mērķis ir aicināt iedzīvotājus neizmest tukšās vējstiklu šķidruma kanniņas atkritumos, bet tās šķirot, dodot tām otru iespēju pārdzimt jaunos produktos.

"Visā pasaulē patlaban diskutē par plastmasas milzīgo patēriņu un tā radīto piesārņojumu. Eiropas Savienībā (ES) sperti vairāki soļi, lai ierobežotu vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu patēriņu, kā arī veicinātu plastmasas iepakojumu pārstrādi. Latvija nav pasaules lielvara, kas var mainīt globālos spēles noteikumus, bet ikviens no mums var kaut nedaudz mainīt savus ieradumus, lai Latvija nepārvērstos par vēl vienu plastmasas salu pasaules kartē," uzsvēra Zakulis.

Viņš piebilda, ka vējstikla šķidruma kanniņas visbiežāk ražotas no HDPE jeb cietās plastmasas, kas ir pārstrādājams materiāls. Tāpēc šīm plastmasas kanniņām ir jādod otra lietojuma iespēja. "Mēs aicinām tās šķirot un nodot pārstrādei, samazinot noglabājamo atkritumu daudzumu Latvijas poligonos," norādīja Zakulis.

Izlietotās plastmasas kanniņas ikvienam ir iespēja šķirot speciālajos konteineros pie "Narvesen" veikala, kas atrodas pie degvielas uzpildes stacijām (DUS) "Neste". "Narvesen" ir vienīgie, kuriem pie DUS ir šādi plastmasas atkritumu nodošanas punkti.

Kopumā speciālie šķirošanas konteineri atrodas pie 21 "Narvesen" veikala visā Latvijā. Iedzīvotāju sašķirotās plastmasas kanniņas tiek nogādātas pārstrādes rūpnīcā SIA "Nordic Plast". Tur tās pārstrādā otrreizējās izejvielās, lai tālāk no tām varētu ražot jaunus plastmasas produktus. Konteineri paliks un būs pieejami plastmasas kanniņu šķirošanai arī pēc akcijas.

Vējstiklu tīrīšanas šķidrumu kanniņu nodošanas punkti Rīgā ir Dzelzavas ielā 60, Kuldīgas ielā 1, Dambja ielā 10, Krasta ielā 68, Lucavsalas ielā 1, Maskavas ielā 427 b, Ulmaņa gatvē 84, Vienības gatvē 144, Lubānas ielā 84, Kurzemes prospektā 15a un Katoļu ielā 4.

Jūrmalā nodošanas punkti būs Viestura ielā 21 un Kaugurciema ielā 83, Valmiermuižā - Dzirnavu ielā 2, Bauskā - Elejas ielā 1, Iecavas pagastā - "Krustiņos", Jelgavā - Loka maģistrālē 2a, Kuldīgā - Sūru ielā 1, Mārupē - Upesgrīvas ielā 1, kā arī Saldū - Apvedceļā 5 un Talsos - Dundagas ielā 1.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu