Vladova un Kleins gāzti no vicemēru amatiem (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes deputāts Mihails Kameņeckis (no kreisās) un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieki Anna Vladova un Druvis Kleins
Rīgas domes deputāts Mihails Kameņeckis (no kreisās) un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieki Anna Vladova un Druvis Kleins Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova (S) un vietnieks Druvis Kleins šodien, 16. janvārī, ārkārtas sēdē zaudēja savus amatus, jo par viņas gāšanu kopā ar opozīciju nobalsoja arī vairāki valdošajā koalīcijā esošās "Gods kalpot Rīgai" (GKR) deputāti.

Par Vladovas atstādināšanu nobalsoja 31 opozīcijas partiju pārstāvis - deputāti no "Vienotības", "Latvijas attīstībai", Jaunās konservatīvās partijas, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kā arī Neatkarīgo deputātu frakcijas.

Tāpat par Vladovas atstādināšanu balsoja daļa GKR deputātu, kuriem bijis "brīvais balsojums", jo "Saskaņa" neatsauca savus parakstus par mēra Oļega Burova (GKR) noņemšanu no amata. No GKR pret Vladovu nobalsoja Burovs, Ainārs Baštiks, Mihails Gavrilovs un nesen no "Saskaņas" uz GKR pārgājusī Baiba Rozentāle.

"Pret" balsoja partija "Saskaņa", deputātu bloks "Rīgai" un pāris GKR deputāti, kopumā savācot 21 balsi. Vēl pieci GKR deputāti balsojumā atturējās.

Savukārt par Kleina atstādināšanu nobalsoja 30 domnieki - deputāti no "Vienotības", "Latvijas attīstībai", Jaunās konservatīvās partijas, VL-TB/LNNK, kā arī Neatkarīgo deputātu frakcijas. Arī pret Kleinu nobalsoja Burovs, Rozentāle un Gavrilovs, bet Baštiks balsojumā nepiedalījās.

Pret Kliena noņemšanu no amata balsoja partija "Saskaņa", deputātu bloks "Rīgai" un daļa no GKR, kopumā savācot 19 balsis. Šajā balsojumā atturējās seši deputāti - pieci no GKR un pats Kleins.

Par Vladovas atstādināšanu ziņoja VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Dainis Locis, kurš sacīja, ka pēdējā gada laikā situācija Rīgā ne tikai nav uzlabojusies, bet tikai kļuvusi kritiskāka tieši biežo amatu pārbīžu dēļ. 

"Desmit gadus strādājošais mehānisms ir salūzis pilnībā, un, atšķirībā no citām sēdēm, kur opozīcija virzīja jautājumus par amatu nomaiņām un kur bieži vien rezultāts bija skaidrs pirms sēdes, šodien ir citādāk, jo šie balsojumi ir koalīcijas darbību rezultāts. Jūs esat noveduši situāciju līdz tam, ka par mums smejas visi rīdzinieki un vairs nesaprot, ko mēs te darām," sacīja Locis, aicinot balsot par Vladovas atcelšanu un norādot, ka Oļegam Burovam (GKR) pēc tam pašam būtu jāatkāpjas no amata. 

Tikmēr Vladova savā uzrunā kolēģiem sacīja, ka ir komandas spēlētāja un liekuļotu, ja teiktu, ka balsojums viņai ir vienaldzīgs.

"Esmu saņēmusi atbalstu no rīdziniekiem vēlēšanās un biju gatava strādāt komandā. Diemžēl vieniem svarīgāki ir komandas panākumi, bet cits komandu izmanto pašreklāmai un, kad viņš ieņem amatu, tad viņam "izaug kronis" un viņš vairs nav līderis, bet cer, ka ir "Rīgas karalis"," pārmetumus mēram veltīja Vladova, sakot, ka koalīcijai jābūt gana drosmīgai atzīt, ka tā nav spējusi izvēlēties līderi, kas vieno un motivē.

"Es neesmu korumpante, intrigante un shēmotāja, un gribētu, lai Burovs par sevi varētu teikt to pašu," rezumēja domniece.

Savukārt, runājot par Kleina atstādināšanu, ziņotājs Jānis Ozols (JKP) norādīja uz Kleina pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar SIA "Rīgas satiksme", Rīgas Centrāltirgu un citiem procesiem pašvaldībā. "Viņš ir zaudējis jebkādu uzticību, un viņa lēmumi neraksturo Rīgu kā Baltijas centru," teica Ozols.

Deputāts Aleksejs Rosļikovs pauda viedokli, ka neviens no 60 deputātiem nav pelnījis palikt domē - opozīcija par to, ka nepārņēma varu, kad varēja, bet koalīcija par to, ka nespēj vienoties. 

"Es brīdināju, ka, tiklīdz Burovs dabūs mēra kaklarotu, viņš mūs visus izžāvēs un turēs pie sevis uz balkona. Arī blokam "Rīgai" es teicu, ka jūsu vienīgā funkcija ir iecelt kādu amatā un parakstīt Centrāltirgus līgumu un tālāk jūs nebūsiet vajadzīgi, un tagad cīņa ir tikai par to, kurš parakstīs "Rīgas kartes" sadarbības līgumu," viedokli pauda domnieks.

Savukārt deputāts Oskars Putniņš devās tribīnē Kleinu aizstāvēt, uzskaitot viņa paveiktos darbus. "Kleins ir licis pārskatīt sadarbību ar "Rīgas mikroautobusu satiksmi" un ietaupījis divus miljonus eiro gadā. Padome, kuru viņš atcēla, to nevarēja izdarīt mēnešiem un ļāva aiziet zudībā pusmiljonam, bet Kleins to izdarīja dažās nedēļās. Viņš patiesībā ir trauksmes cēlējs," pauda Putniņš, norādot, ka GKR pret viņiem iestājušies tikai tāpēc, ka viņi sākuši apkarot sadarbību ar "Rīgas karti".

Jau ziņots, ka sēde tika sasaukta pēc opozīcijas pārstāvju ierosinājuma. Kā aģentūrai LETA sacīja VL-TB/LNNK Rīgas domes frakcijas vadītājs Locis, paraksti par Vladovas atstādināšanu opozīcijai bija sagatavoti vēl tad, kad koalīcijas stabilitāte šķobījās iepriekšējā reizē, bet "eļļu ugunij pielējis" jaunais koalīcijas nesaskaņu vilnis.

"Mēs redzam "Saskaņas" un bloka "Rīgai" darbības, Nila Ušakova (S) paziņojumus, un ir skaidrs, ka viņiem iekšienē viss brūk. Opozīcija uzskata, ka arī vicemēriem savi krēsli ir jāzaudē," sacīja Locis.

Aizvadītajā nedēļā partijas "Saskaņa" un deputātu bloka "Rīgai" politiķi paziņoja, ka, lai gan koalīciju atstāt neplāno, viņi uzstās uz Rīgas mēra Burova nomaiņu, jo nespēj ar viņu sastrādāties. Partneri iesnieguši parakstus par Burova atstādināšanu. 

GKR savukārt uzsvērusi, ka neplāno piekrist koalīcijas partneru piedāvājumam un nebalsos par Rīgas domes priekšsēdētāja nomaiņu, bet gan aicinās partnerus atkārtoti sēsties pie sarunu galda un mēģināt domstarpības atrisināt.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu