Ruhani: Irāna urāna bagātināšanā pārsniedz 2015.gada līmeni (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Irānas prezidents Hasans Ruhani ceturtdien paziņojis, ka urāna bagātināšanā pašreiz tiek pārsniegts līmenis, kāds bija pirms kodolvienošanās noslēgšanas ar pasaules lielvarām 2015.gadā. 

Ruhani aizstāvēja Irānas kodolpolitiku un pakāpenisko atkāpšanos no kodolvienošanās.

Tomēr prezidents apliecināja, ka ir gatavs turpināt dialogu par šo vienošanos.

"Pašreiz mēs neesam pakļauti nekādiem ierobežojumiem kodolenerģijas jomā," runā Teherānā paziņoja Ruhani.

Taču viņš neatklāja, vai Irāna pašreiz saražo lielāku daudzumu bagātinātā urāna vai arī bagātina urānu līdz augstākam līmenim.

Vienošanās, ko 2015.gadā Irāna parakstīja ar ASV, Franciju, Krieviju, Lielbritāniju, Ķīnu un Vāciju, mērķis bija garantēt, ka Irānas kodolprogramma tiek īstenota tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

2018.gadā ASV no vienošanās izstājās un atjaunoja sankcijas pret Irānu, kas savukārt pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

Pēdējos mēnešos Irāna ir bagātinājusi urānu līdz 5% līmenim, kamēr vienošanās noteiktais maksimālais pieļaujamais līmenis ir 3,67%. Pirms kodolvienošanās noslēgšanas Irāna bagātināja urānu līdz 20% līmenim, savukārt atombumbas izgatavošanai nepieciešamas bagātināt urānu līdz apmēram 90% līmenim.

Irāna arī neievēro vienošanās noteikto 300 kilogramu limitu bagātinātā urāna rezervēm

5.janvārī Irāna paziņoja, ka vairs neievēros nekādus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu, ko nosaka 2015.gada kodolvienošanās, proti, Irāna neievēros ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, bagātināšanas jaudu, bagātināšanas līmeni, kā arī bez ierobežojumiem veiks kodolpētījumus.

Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai (IAEA) tuvu stāvošs avots 10.janvārī ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka kopš 5.janvāra ievērojamas izmaiņas Irānas kodolaktivitātēs nav konstatētas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu