Kurcs tiecas pēc vidutāja lomas starp ES rietumu un austrumu dalībvalstīm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/LETA

Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs pēc Višegrādas grupas valstu vadītāju tikšanās Prāgā licis noprast, ka vēlas kļūt par vidutāju starp Eiropas Savienības (ES) rietumu un austrumu dalībvalstīm.

Kurcs pauda nožēlu par to, ka 30 gadus pēc dzelzs priekškara krišanas Eiropā radušās jaunas šķelšanās un spriedze.

"Mūsu mērķis ir pret to cīnīties," sacīja 33 gadus vecais Kurcs, kura pārstāvētā konservatīvā Tautas partija (OeVP) pašreiz valda Austrijā koalīcijā ar "zaļajiem".

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns raksturoja Austriju kā dabisku partneri Višegrādas grupai, ko 1991.gadā izveidoja Polija, Ungārija, Čehija un Slovākija, lai veicinātu savstarpējo sadarbību un stiprinātu savas pozīcijas Eiropā.

Višegrādas grupas valstis ir atteikušās uzņemt patvēruma meklētājus no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm saskaņā ar Eiropas Komisijas uzspiesto pārdales shēmu.

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs sanāksmē pauda viedokli, ka ES mēģinājumi uzspiest dalībvalstīm migrantu kvotas ir palikuši pagātnē. Slovākijas premjerministrs Pēters Pellegrīni savukārt aicināja samazināt palīdzību migrantu izcelsmes valstīm, ja tās atsakās uzņemt atpakaļ savus pilsoņus.

Taču līderi nebija vienisprātis jautājumā par pāreju no akmeņogļu izmantošanas uz videi draudzīgākiem enerģijas veidiem. Kurcs, piemēram, iebilda pret Čehijas plāniem paplašināt elektroenerģijas ieguvi no atomelektrostacijām.

"Tas ir jautājums, kurā mums ir pilnīgi dažādi uzskati," sacīja Kurcs.

Austrija ir pilnībā noraidījusi kodolenerģiju un austriešu aktīvisti gadiem ilgi cīnījušies pret Čehijas atomelektrostaciju Temelinā, nieka 60 kilometrus no abu valstu robežas.

Polija, kas izteikti paļaujas uz akmeņoglēm elektroenerģijas ražošanā, ir noraidījusi spiedienu pārorientēties uz videi draudzīgākiem enerģijas avotiem.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis norādīja, ka Polijai priekšā garš un sarežģīts ceļš uz tā dēvēto klimata neitralitāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu