"Bloomberg": Medvedevs pagājušonedēļ vēl nezināja, ka dienas premjera amatā ir skaitītas (18)

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Dmitrijs Medvedevs
Dmitrijs Medvedevs Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs vēl 72 stundas pirms demisijas nezināja, ka viņa dienas amatā ir skaitītas, raidorganizācijai "Bloomberg" apstiprinājuši divi pietuvināti informācijas avoti.

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins trešdien uzrunā parlamentam ierosināja grozīt konstitūciju, kā rezultātā mainītos varas sadalījums valstī. Eksperti norāda, ka Putins šādi liek pamatus varas saglabāšanai pēc ceturtā prezidenta pilnvaru termiņa beigām.

Neilgi pēc tam Medvedevs paziņojis, ka viņa valdība pilnā sastāvā atkāpjas no ieņemamajiem amatiem. Putins premjera amatam nominēja līdzšinējo Federālā nodokļu dienesta vadītāju Mihailu Mišustinu, kuru Krievijas Valsts dome nākamajā dienā apstiprināja amatā.

"Bloomberg" informācijas avoti stāsta, ka trešdienas notikumi Krievijas politiskajai elitei esot bijis pārsteigums. Pat Valsts domes spīkers Vjačeslavs Volodins esot gaidījis valdības pārstāvja parlamentā ierašanos, lai dzirdētu apstiprinājumu jaunākajām ziņām.

Medvedevs par to, ka viņa premjera karjerai tuvojas gals, neesot zinājis trīs dienas pirms valdības demisijas, lai gan Mišustins tolaik jau bija ticies ar Putinu, apliecināja divi informācijas avoti.

"Varētu sekot jauni pārsteigumi," uzskata Maskavā bāzētās domnīcas "Politiskās informācijas centrs" vadītājs Aleksejs Muhins. "Putins ir tikai raidījis pirmo šāvienu, parādījis lielo bildi."

Putina ierosinājumi par konstitūcijas grozījumiem neparedz izmaiņas, kas ļautu pēc 2024.gada turpināt ieņemt prezidenta amatu. Taču tie dos iespēju Putinam pēc prezidenta pilnvaru beigšanās ieņemt premjerministra amatu vai kļūt par Valsts padomes vadītāju. Putins ir izteicies, ka vēlētos stiprināt šo institūciju, kam pašreiz ir padomdevēja loma.

"Mēs redzam pārejas posma sākumu, bet nav skaidrs, kāds būs Putina shēmas gala iznākums," skaidro Sanktpēterburgas Politikas fonda vadītājs Mihails Vinogradovs.

Kremlim pietuvināta persona "Bloomberg" žurnālistiem ieskicēja trīs no vairākiem iespējamajiem variantiem: Putins varētu kļūt par Valsts Domes spīkeru, Valsts padomes vadītāju vai arī vadīt Drošības padomi.

Izskatās, ka Putins rīkojas steigā. Viņš ceturtdien tikās ar jauno konstitūcijas grozījumu darba grupu. Iedzīvotāju balsojums par grozījumiem notikšot līdz maijam, ziņojusi Krievijas valdības aģentūra TASS, atsaucoties uz kādu ietekmīgu avotu parlamenta augšpalātā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu