Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Palāta. Ilustratīvs attēls.
Palāta. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu. Lai gan tā zināma kā bērnu infekcija, aizvien biežāk to atklāj arī bērnu vecākiem un vecvecākiem, vēsta Panorāma.

Ja klepus nepāriet trīs nedēļas un nav noteiktas citas diagnozes, ārsti iesaka pārbaudīt, vai nav garais klepus. Tam ir arī cita specifiskas pazīmes, piemēram, grūtības izelpot. 

"Ņemot vērā to, ka antivielas jeb pretvielas ir stipri mazinājušās no tā laika, kad ir vakcinēti, mums pat prātā neienāk, ka [var saslimt] ar bērnu slimību, mēs neiedomājamies. Un ja ir saskare ar mazu bērniņu, kurš vēl nav vakcinēts, viņš inficē bērniņu, saslimt pats un pats trakākais – var arī nomirt," saka Austrumu slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.

Latvijā gan nav konstatēta garā klepus izraisīta nāve. Taču infektologi uzsver – šīs slimības nav izskaustas, jo cilvēki dzīvo aizvien ilgāk, bet antivielas asinīs nebūs bezgalīgi ilgi. 

Pasaules Veselības organizācija gan neuzstāj uz visu savulaik potēto revakcināciju, bet ir grupas, kam noteikti iesaka potēties arī pret garo klepu: antivielas jāpārbauda cilvēkiem, kuri grasās pieskatīt mazulīti vai arī plāno strādāt bērnudārzā. 

Tāpat infektologi aicina nekautrēties un nepārejoša klepus gadījumā pašam izteikt aizdomas par garo klepu un lūgt ģimenes ārstu tās noraidīt vai apstiprināt.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu