“SpaceX” pēdējais tests beidzies veiksmīgi. Pirmie astronauti gatavojas doties kosmosā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien kompānija “SpaceX” veiksmīgi paveica pēdējo kosmosa kapsulas “Crew Dragon” izmēģinājuma lidojumu, pierādot, ka avārijas situācijā kosmosa kuģa apkalpes locekļi būs drošībā, vēsta ziņu izdevums "UPI".

Veiksmīgais tests nozīmē to, ka “SpaceX” beidzot ir gatava no ASV uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) nogādāt pirmos astronautus. NASA administrators Džims Bridenstīns gan paziņoja, ka vēl priekšā ir daudz darba, piemēram, jāveic vēl daži izpletņu testi, tomēr pēdējais lielais tests notika svētdien.

“SpaceX” dibinātājs Īlons Masks teica, ka pirmais lidojums ar astronautiem, visticamāk, notiks ne agrāk kā aprīlī, un kapsulā atradīsies NASA veterāni Bobs Benkens un Dags Hērlijs.

Foto: Reuters/ScanPix

“Ņemot vērā, ka tests, šķiet, izdevās veiksmīgi, mums tagad ir radušās iespējas,” komentēja Bridenstīns.

Tiesa, viņš arī atklāja, ka NASA iegādāsies arī vietas uz krievu kapsulas “Soyuz”, lai nodrošinātos, ka amerikāņu astronauti jebkurā gadījumā nokļūs kosmiskajā stacijā.

Raķete “Falcon 9” vējainajās un miglainajās debesīs pacēlās 10:30 no rīta, un pēc 84 sekundes ilga lidojuma no tās atdalījās kapsula. Astoņi “SpaceX” dzinēji pēc tam kapsulu pacēla aptuveni 40 kilometru lielā augstumā.

Masks arī stāstīja, ka dati, kas testa laikā tika saņemti no kapsulas, izskatījās labi. Kapsulas sensori parādīja, ka astronauti uz tās piedzīvotu 3,5 reizes lielāku gravitācijas spēku nekā uz Zemes.

Testa laikā raķete daļēji uzsprāga un pārvērtās uguns bumbā virs Klusā okeāna, bet kapsula dažas minūtes vēlāk veiksmīgi nolaidās okeāna nemierīgajos ūdeņos.

Masks svētdien arī skaidroja, ka kapsulai izdotos izbēgt arī tad, ja raķete sprāgtu, kamēr kapsula vēl ir pievienota tai.

Foto: Reuters/ScanPix

“Es nekad negaidīju, ka “SpaceX” nonāks tik tālu. Tas ir diezgan sirreāli,” teica Masks.

Benkens savukārt teica, ka tā bija aizraujoša diena, kā arī to, ka viņam un Hērlijam bija pieejami visi dati, kas uz Zemi tika pārraidīti no kapsulas testa laikā.

NASA plāno, ka abi astronauti tiks nogādāti  Starptautiskajā kosmosa stacijā, pavadīs tur īsu laiku un pēc tam tiks nogādāti atpakaļ – tas viss, lai pārbaudītu kapsulas funkcijas. Tiesa, Bridenstīns svētdien pieminēja, ka viņi kosmiskajā stacijā varētu palikt arī ilgāk, lai maksimāli izmantotu stacijas sniegtās iespējas un apstākļus.

“SpaceX” kapsula ir radīta, lai nogādātu drošībā astronautus jebkuras avārijas gadījumā jebkurā laikā, nevis tikai pirmajās minūtēs pēc raķetes pacelšanās gaisā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu