Ar plašiem pasākumiem svin Latgales atbrīvošanas simtgadi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas karogs.
Latvijas karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Otrdien Rēzeknē norisinās plaši Latvijas Neatkarības kara un Latgales atbrīvošanas simtgades pasākumi, informēja Rēzeknes Kultūras un tūrisma centra reklāmas speciāliste Maija Upeniece.

No plkst.13 līdz 15.30 Festivāla parkā bija iespējams apskatīt militāro tehniku un ekipējumu. Turpat būs pieejama arī lauka virtuve ar putru un tēju.

Savukārt no plkst.14 Latgales Kultūrvēstures muzejā ir iespējams apmeklēt vēstures mirkļu pieturu "Latgales atbrīvošanai - 100", bet vēlāk, plkst.16.15, notika ziedu nolikšana pie pieminekļa Latvijas Neatkarības karā kritušo karavīru piemiņai Rēzeknes Miera ielas kapos. Savukārt plkst.16.30 norisinājās dievkalpojums Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē.

Plkst.17.40 startēja lāpu gājiens no Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles līdz piemineklim "Vienoti Latvijai", kur plkst.18 norisinājās svinīgs pasākums. Programmā - svinīgās uzrunas, vakara junda, kapteiņa Oskara Pērkona zobena nodošana muzejam. Uzstājās solisti Anmary un Dainis Skutelis, pianists Juris Kristons, teicējs Aigars Dinsbergs un pūšamo instrumentu orķestris "Rēzekne".

Jau vēstīts, ka Latgales atbrīvošanas simtgades pasākumi aizsākušies Daugavpilī. Savukārt noslēdzošais pasākums būs Nacionālo bruņoto spēku reģionālā parāde Daugavpilī 4. maijā, kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku, un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vienības, tai skaitā, Polijas bruņoto spēku vienības un tehnika, simbolizējot gan Latvijas armijas ieguldījumu valsts aizsardzībā, gan arī pēc gadsimta nezudušo ciešo saikni ar mūsu sabiedrotajiem.

1919. gada decembrī, noslēdzoties Rietumkrievijas Brīvprātīgo armijas padzīšanai no Latvijas teritorijas, bija atlicis noslēdzošais Latvijas Neatkarības kara posms - Latgales atbrīvošana. 1919.gada jūlijā izveidotā Latvijas armija šo uzdevumu veica kopā ar Polijas bruņotajiem spēkiem, smagās kaujās atbrīvojot Latgali no lielinieku kontroles.

Daugavpils, Preiļu, Rušenicas, Rēzeknes, Ludzas un citu apdzīvoto vietu atbrīvošana iezīmē Latvijas armijas uzvaru ceļu, kas noslēdzās 1920.gada 11.augustā ar Latvijas-Padomju Krievijas miera līgumu. Līdz ar Miera līguma parakstīšanu noslēdzās Latvijas Neatkarības karš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu