Lietuvas prezidents Davosā aicina apņēmīgi reaģēt uz Krievijas radītajiem apdraudējumiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

 Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien slēgtā diskusijā Pasaules ekonomikas forumā Davosā izteicis cerību, ka Eiropas Savienības (ES) līderi apņēmīgi reaģēs uz Krievijas radītajiem apdraudējumiem, kas izpaužas kā "kiberuzbrukumi, informācijas uzbrukumi un manipulēšana ar vēsturiskajiem faktiem".

Nausēda arī atgādinājis, ka nav pieļaujama iecietība pret Krievijas agresiju Ukrainā un Gruzijā, kur konfliktus tiek mēģināts iesaldēt, nevis atrisināt.

"Eiropas Savienība drosmīgi un izlēmīgi paudusi viedokli attiecībā uz klimata izmaiņām, un mēs sagaidām tādu pašu apņēmību, reaģējot uz Krievijas apdraudējumiem," viņš uzsvēris.

Lietuvas prezidents aicinājis ES vadītājus neslēpties aiz tādām skaļām frāzēm kā "Eiropas stratēģiskā suverenitāte", bet radīt šiem vārdiem pamatojumu, spējot saskatīt patiesos izaicinājumus, ar kuriem saskaras Eiropas Savienība, un enerģiski tos pārvarēt".

Pēc viņa teiktā, ES dalībvalstis nedrīkst piedot tiem, kuri neievēro starptautisko tiesību normas, kā arī miera saglabāšanas un valstu suverenitātes principus.

Nausēda pieminējis arī konfliktus Tuvajos Austrumos, uzsverot Eiropas Savienības kā vienojoša starpnieka lomu. Viņš aicinājis stiprināt Eiropas attiecības ar Amerikas Savienotajām Valstīm, kā arī saglabāt ciešus kontaktus ar Lielbritāniju, īpaši drošības un aizsardzības sadarbības jomā.

“Eiropas Savienības spēks un vienotība sakņojas kompromisā starp pušu interesēm. Mēs visi saprotam, ka būsim tik stipri, cik spēsim upurēt personiskās intereses lielākam mērķim - mieram, drošībai, dabas aizsardzībai, cīņai ar klimata pārmaiņām, ES vienotībai un ilgtspējai," uzsvēris Lietuvas prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu