Mājas uzkopšana bez plastmasas: kā tīrīšanu padarīt ekoloģiskāku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash/Daiga Ellaby

Pasaulei esot klimata krīzes priekšvakarā, patlaban būtisks solis ir sākt dzīvot ekoloģiskāk. Lūk, idejas, kā padarīt mājas uzkopšanu videi draudzīgāku! 

Patlaban viens no būtiskākajiem jautājumiem klimata izmaiņu mazināšanā ir plastmasas piesārņojuma likvidēšana. 

Jau šobrīd vairāki uzņēmumi ir radījuši dažādas alternatīvas vienreizlietojamajiem plastmasas izstrādājumiem, sākot ar auduma maisiņiem, beidzot ar metāla salmiņiem un vaska iesaiņojumiem ēdiena glabāšanai.

Taču ikdienas dzīvē atteikšanās no plastmasas nemaz nav tik grūta, savukārt mājas uzkopšana gan varētu sagādāt izaicinājumus.

Lūk, idejas, kā samazināt plastmasas izmantošanu, tīrot māju!

Uzturi mājokli minimālisma stilā

Jo mājoklī būs mazāk mantu, jo mazāk būs jātīra, turklāt mājas tīrīšana neaizņems veselu dienu.

Tāpat, ja mazāk iegādāsies nevajadzīgas mantas vai priekšmetus, bet istabu plauktus piepildīsi tikai ar vitāli nepieciešamām lietām, mazāk iztērēsi naudu un nepiesārņosi vidi ar izmestajām mantām. 

Mazini mitrumu ar sodu

Tā vietā, lai izmantotu specializētus dezinfekcijas līdzekļus, dzeramā soda lieliski noderēs smaku likvidēšanai ledusskapī, mitrās vietās, uz paklājiem un mīkstajām mēbelēm.

Uzber sodu skartajās vietās, ļauj tai iedarboties dažas stundas un pēcāk nosūc to ar putekļu sūcēju.  

Etiķis kā alternatīva logu tīrīšanas līdzeklim

Logu tīrīšanas līdzekļa vietā izmanto ūdenī atšķaidītu etiķi, kas ir divtik labs līdzeklis un tikpat efektīvi attīrīs stiklus no taukainiem nosēdumiem un ūdens traipiem.

Sajauc mikstūru stikla pudelē ar izsmidzinātāju un izmanto trauku atkārtoti. 

Vecs un nolietots apģērbs lupatiņu vietā

Izvēlies mājās uzkopšanā izmantot mazgājamas lupatiņas vai pat izmanto tām vecu apģērbu.

Šādas lupatiņas būs mazgājamas un neradīs vajadzību pēc gumijas lupatiņām, kas nolietojas nedēļas laikā. 

Uzmanīgi ar mikrošķiedrām

Lupatiņas, kas ražotas no mikrošķiedras un paredzētas sīkiem un smalkiem tekstila un plastmasas diegiem, patiesībā ir kaitīgākas dabai, nekā varētu likties.

Mazgājot tās veļasmašīnā, mikrošķiedras nonāk ūdenī, tiek cauri attīrīšanas iekārtām un, visbeidzot, nonāk jūrā vai okeānā. Tas pats attiecas uz sintētikas apģērbiem.

Interneta veikalos ir nopērkamas īpašas somiņas vai maisiņi, kuros ieteicams ielikt mikrošķiedras apģērbu un tikai tad ievīstīto drēbi likt veļasmašīnā.

Atdalījušās mikrošķiedras sakrāsies maisiņā un  nenonāks atklātajos ūdeņos, kas savukārt nodara pāri ūdens dzīvniekiem. 

Citronu sula - universāls līdzeklis

Līdzīgi kā soda un etiķis, arī citronu sula ir fantastisks palīgs tīrīšanā, kas ir arī draudzīgs videi. Citronu sula ir balinošs elements, tāpēc to var izmantot virtuves vai vannasistabas santehnikas tīrīšanai. 

Dabīgais sūklis sintētiska sūkļa vietā

Krāsainie sūkļi, kurus izmantojam trauku mazgāšanai, ir diezgan kaitīgs elements videi – tie lēni sadalās. To vietā izvēlies dabīgos sūkļus vai nelielas koka un dabīgu saru birstes. Kad šie rīki ir nolietoti, tos var kompostēt gluži kā dārzeņu mizas.  

Atsakies no veikalos nopērkamajiem tīrīšanas līdzekļiem

To vietā iegādājies stikla traukus, burkas, pudeles vai kārbas un tajos pagatavo savus tīrīšanas līdzekļus. Šādi ietaupīsi naudu ilgtermiņā, samazināsi atkritumu daudzumu un parūpēsies par dabu. 

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu