Cīņā pret jauno koronavīrusu Ķīna aizliedz tirgoties ar savvaļas dzīvniekiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīna, cilvēki aizsargmaskās.
Ķīna, cilvēki aizsargmaskās. Foto: DALE DE LA REY / AFP

Cenšoties ierobežot jaunā koronavīrusa izplatību, Ķīna svētdien uz laiku aizliegusi tirdzniecību ar savvaļas dzīvniekiem.

Vīruss sākotnēji tika konstatēts Ķīnas Hubei provinces galvaspilsētā Uhaņā. Kā uzliesmojuma centrs identificēts jūras velšu un dzīvnieku tirgus.

Ķīnā ar jauno koronavīrusu inficējušies jau aptuveni 2000 cilvēku, no kuriem 56 ir miruši.

Savvaļas dzīvnieku audzēšana, transportēšana un pārdošana ir aizliegta "no paziņojuma brīža līdz nacionālā epidēmijas situācija būs beigusies", teikts valdības izplatītajā direktīvā.

Ķīnā eksotisko dzīvnieku tirdzniecība ir plaši izplatīta. Cilvēki patērē šos dzīvniekus pārtikā vai izmantoto tautas medicīnā.

Veselības aprūpes eksperti brīdinājuši, ka savvaļas dzīvnieku tirdzniecība apdraud sabiedrības veselību, jo cilvēki var inficēties no dzīvniekiem ar patogēniem, kuriem normālos apstākļos netiktu pakļauti.

Jaunais koronavīruss ir radniecīgs SARS (smagā akūtā respiratorā sindroma) izraisītājam. SARS 2002. un 2003.gadā prasīja 349 cilvēku dzīvības kontinentālajā Ķīnā un vēl 299 - Honkongā. SARS rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi.

Pagājušajā nedēļā internetā viens no uzņēmumiem, kas nodarbojas ar dzīvnieku tirdzniecību Uhaņā, piedāvāja iegādāties cibetkaķus, dažādas žurkas, čūskas, vilcēnus un citus eksotiskus dzīvniekus.

Valdības direktīvā teikts, ka turpmāk visiem uzņēmumiem, tirgiem, pārtikas un dzērienu veikaliem un e-tirdzniecības platformām ir "stingri aizliegts tirgoties ar savvaļas dzīvniekiem jebkādā formā".

Direktīvā norādīts, ka patērētājiem "pilnībā jāsaprot riski veselībai, ko rada savvaļas dzīvnieku ēšana".

Iniciatīvas "Global Virome Project" ietvaros aplēsts, ka dzīvnieku pasaulē eksistē gandrīz 1,7 miljoni neatklātu vīrusu, no kuriem gandrīz puse var būt kaitīga cilvēkiem.

"Global Virome Project" virusoloģijas eksperts ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka saskaņā ar viņu pētījumiem jārēķinās ar to, ka katru gadu cilvēki var inficēties ar aptuveni pieciem jauniem patogēniem no dzīvnieku pasaules.

Ķīna ir vairākkārt mēģinājusi ierobežot tirdzniecību ar savvaļas dzīvniekiem, tostarp pēc SARS uzliesmojuma, taču vides aizstāvji norāda, ka šiem pūliņiem ir īslaicīgs efekts un parasti pēc laika tirdzniecība atsākas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu