Bolīvijas pagaidu prezidente pieprasa visu ministru atkāpšanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bolīvijas pagaidu prezidente Žanīne Anjesa
Bolīvijas pagaidu prezidente Žanīne Anjesa Foto: Reuters/ScanPix

Bolīvijas pagaidu prezidente Žanīne Anjesa trīs mēnešus pirms gaidāmajām prezidenta vēlēšanām pieprasījusi visu valdības ministru atkāpšanos, teikts svētdien izplatītajā Anjesas biroja paziņojumā.

Dažas stundas pirms šīs vēsts parādīšanās sakaru ministre Roksana Lisarraga bija paziņojusi par atkāpšanos, protestējot pret Anjesas lēmumu kandidēt 3.maija vēlēšanās.

Stājoties pagaidu prezidenta amatā 13.novembrī, Anjesa sacīja, ka negrasās kandidēt uz prezidenta amatu.

Neraugoties uz to, piektdien viņa paziņoja par lēmumu kandidēt.

Anjesa "nolēmusi lūgt visu ministru demisiju, lai pievērstos šim jaunajam demokrātiskās pārejas vadības posmam", teikts viņas biroja paziņojumā.

Lisarraga, kuru pati Anjesa 13.novembrī bija iecēlusi amatā, vēl pirms tam bija paudusi pagaidu līderei kritiku, sakot, ka Anjesa "no redzeslauka pazaudējusi savus mērķus".

Jaunākajā sabiedriskās domas pētījumā Anjesa potenciālo līderu vidū ar 12% ierindojusies ceturtajā vietā.

Pirmajā vietā ar 26% atrodas iepriekšējā prezidenta Evo Moralesa "Kustības uz sociālismu" (MAS) kandidāts, konstatēts pētījumu centra "Mercados y Muestras", kas publicēts laikrakstā "Pagina Siete".

Aptauja veikta, vēl pirms MAS par savu kandidātu bija izraudzījusies bijušo ekonomikas ministru Luisu Arki.

Anjesa norādīja, ka "iespējami drīz" iecels jaunu kabinetu ar 20 ministriem.

Bolīvijas līdzšinējais prezidents Evo Moraless 10.novembrī atkāpās no prezidenta amata un aizbēga uz Meksiku, kad bija zaudējis drošības spēku atbalstu pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem viņš esot uzvarējis jau pirmajā kārtā 20.oktobrī.

Pēc Moralesa atkāpšanās par pagaidu prezidenti kļuva Senāta viceprezidente un opozīcijas politiķe Žanīne Anjesa.

Eksprezidents pēc savas demisijas vispirms aizbēga uz Meksiku, bet decembrī pārcēlās uz Argentīnu. Viņš apgalvo, ka ir gāzts valsts apvērsumā, kuru atbalstījušas ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu