Pēc mīklaina negadījuma grasās uzsprāgt televīzijas satelīts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs satelīta attēls.
Ilustratīvs satelīta attēls. Foto: Unsplash

Satelīts, ko uzbūvējusi kompānija "Boeing", bet pārvalda "DirectTV", ir uzsprāgšanas riska priekšā tuvākajās nedēļās. Lai mazinātu potenciālo kaitējumu citiem satelītiem, ASV valdība atļāva televīzijas kompānijas bīstamo satelītu nogādāt augstākā orbītā.

Kā vēsta "Live Science", mirstošo satelītu dēvē par "Spaceway-1", un tas kopš 2005. gada atrodas 35 400 kilometru virs Zemes.

2019. gada decembrī satelīts piedzīvoja anomāliju, kas beidzās ar neatgriežamiem termāliem bojājumiem satelīta baterijās. Pēdējos mēnešos satelīts darbojās, pateicoties tā saules paneļiem, tomēr drīz tas ieies Zemes ēnā, kur būs nepieciešams aktivizēt baterijas. Tas notiks 25. februārī, un, kā vēstīja kompānijas pārstāvji, bojātās baterijas, visticamāk, aktivizācijas laikā eksplodēs, iznīcinot satelītu un pakļaujot pārējos satelītus nopietnam riskam.

Šim satelītam ir ģeostacionāra orbīta, proti, tas var atrasties vienā noteiktā punktā virs Zemes. Tā ir pati augstākā orbīta, kas iespējama strādājošiem satelītiem. Ņemot vērā satelīta augsto atrašanās vietu, tā nogādāšana zemāk un sadedzināšana Zemes atmosfērā nav iespējama, jo var kaitēt citiem, zemāk esošajiem satelītiem.

Tā vietā 19. janvārī "DirectTV" lūdza atbildīgajām personām atļauju pārvietot satelītu uz augstāku orbītu, ko sauc par "kapsētas orbītu". Tā atrodas 300 kilometru augstāk par pašreizējo satelīta orbītu, un tur satelīts varēs uzsprāgt, nevienam netraucējot. Valdība atļāva kompānijai rīkoties pēc sava plāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu