"Brexit" ir noticis. Kas jāzina Latvijas pilsoņiem? (76)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

2020.gada 31.janvāris bija pēdējā diena, ko Apvienotā Karaliste pavadīja Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts statusā. Esam apkopojuši praktisku informāciju par visu, kas jāzina Latvijas pilsoņiem, - par dzīvošanu, ceļošanu un sūtījumu saņemšanu no Apvienotās Karalistes.

Ceļošana

Līdz 2020.gada beigām spēkā būs pārejas periods, kurā starp Apvienoto Karalisti un ES saglabāsies tādi paši ceļošanas nosacījumi kā līdz šim. Pārejas periodā līdzšinējā kārtība attiecas arī uz viesabonēšanu un Eiropas veselības apdrošināšanas kartes (EVAK) izmantošanu. Pārejas periodā ceļotāju bagāžai nebūs jāiziet muitas pārbaudes.

Plānots, ka 2021. gada 1. janvārī spēkā stāsies jaunā Apvienotās Karalistes imigrācijas sistēma, kas, iespējams, paredzēs arī jaunas ieceļošanas prasības.

2021. gada laikā AK plāno par vienīgo ceļošanas dokumentu ES pilsoņiem noteikt pases, un ID kartes vairs netiks atzītas par ceļošanas dokumentu. Tomēr Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) jau tagad aicina, ceļojot uz AK, ņemt līdzi pasi.

Ceļošana ar bērnu

Ceļojot uz Apvienoto Karalisti, bērni varēs šķērsot Latvijas robežu ar derīgu pasi vai personas apliecību un bez papildu dokumentu uzrādīšanas neatkarīgi no tā, vai bērni ceļo vieni vai ar pavadoni.

Tā kā 2021. gadā AK plāno ES pilsoņiem par vienīgo ceļošanas dokumentu noteikt pases, ĀM aicina jau šobrīd, ceļojot uz AK, līdzi ņemt pasi.

Dzīvošana un darbs Apvienotajā Karalistē

Tiem, kas plāno savu dzīvi saistīt ar Apvienoto Karalisti un pastāvīgi dzīvot Apvienotajā Karalistē, jāreģistrē pastāvīgā (settled) vai pagaidu (pre-settled) iedzīvotāja statuss.

Latvijas pilsoņi var pieteikties šim statusam. Jāņem vērā, ka statuss jānokārto arī tiem, kuri dzimuši Apvienotajā Karalistē, bet ir Latvijas pilsoņi, tātad šis statuss vajadzīgs arī bērniem.

Statuss nepieciešams tiem, kuri pēc 2021.gada 30.jūnija vēlēsies turpināt dzīvot un strādāt Apvienotajā Karalistē. Tas arī dod iespēju turpināt par brīvu izmantot Nacionālā veselības dienesta (NHS) pakalpojumus, iestāties britu augstskolās un izmantot pabalstu un pensiju sistēmu.

Informācija par reģistrēšanos, kā arī reģistrēšanas vietne pieejama Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas mājaslapā. Ar detalizētu informāciju par statusu un pieteikšanos latviešu valodā var iepazīties šeit.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā iespējams sazināties ar Lielbritānijas Iekšlietu ministriju:

  • zvanot pa tālruni 0300 123 7379 (no pirmdienas līdz piektdienai (izņemot oficiālās brīvdienas) no plkst.8.00 līdz 20.00; sestdienās un svētdienās no plkst. 9.30 līdz 16.30);
  • uzdodot jautājumu tiešsaistē.

Sakārtotas izstāšanās gadījumā pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusa reģistrēšanas termiņš ir 2021.gada 30.jūnijs. Latvijas Republikas vēstniecība Apvienotajā Karalistē aicina reģistrēties savlaicīgi un neatlikt to uz pēdējo brīdi, jo tad gaidāms liels pieteikumu skaita pieaugums.

Svarīgi atcerēties, ka pieteikuma iesniedzējs neizvēlas statusa veidu. Balstoties uz to, cik ilgi pieteikuma iesniedzējs nodzīvojis Apvienotajā Karalistē, tiks piešķirts vai nu pastāvīgā, vai arī pagaidu iedzīvotāja statuss. Pastāvīgā iedzīvotāja statuss tiks piešķirts tiem Latvijas pilsoņiem, kuri Apvienotajā Karalistē dzīvojuši piecu gadu garumā. Sīkāk ar noteikumiem un izņēmumiem var iepazīties šeit.

Pagaidu iedzīvotāja statuss pienākas tiem, kuri Apvienotajā Karalistē nodzīvojuši mazāk par pieciem gadiem. Taču, kad būs apritējuši pieci Apvienotajā Karalistē nodzīvoti gadi, iespējams pieteikties pastāvīgā iedzīvotāja statusam. Pagaidu iedzīvotāja statuss ļauj palikt Apvienotajā Karalistē piecus gadus.

Gan pastāvīgā, gan pagaidu iedzīvotāja statuss attiecas uz tiem Latvijas pilsoņiem, kuri sākuši dzīvot Apvienotajā Karalistē līdz 2020.gada 31.decembrim.

Tirdzniecība un uzņēmējdarbība

Līdz 2020.gada beigām spēkā pārejas periods, kurā darbojas līdzšinējie tirdzniecības nosacījumi.

Vairāk informācijas par to, kā "Brexit" ietekmēs uzņēmējus, var iegūt šeit.

Līdz gada beigām Apvienotajai Karalistei un ES jāvienojas par jaunu tirdzniecības līgumu. Pagaidām eksperti skeptiski raugās uz iespēju, ka tik drīz izdosies vienoties par visiem šādā līgumā ietvertajiem jautājumiem. Vienlaikus britu premjerministrs Boriss Džonsons solījis, ka nekādi pārejas perioda pagarinājumi netikšot lūgti.

Bērna piedzimšana

Ja pastāvīgā iedzīvotāja statusu ieguvušai personai Apvienotajā Karalistē piedzimst bērns, tam tiks piešķirta Apvienotās Karalistes pilsonība.

Ja jaunajam vecākam ir pagaidu iedzīvotāja statuss, tādam varēs pieteikt arī bērnu. Taču Apvienotās Karalistes pilsonību bērns varēs iegūt tikai tad, ja otrs vecāks ir Apvienotās Karalistes pilsonis vai pastāvīgais iedzīvotājs.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu