Reibst galva, tirpst rokas, miglojas redze? Kā konstatēt B12 vitamīna deficītu (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Biežāk par vitamīnu B12 ikdienas uzturā tiek runāts saistībā ar veģetāru un vegānisku uzturu, taču vai tas ir svarīgs tikai šā dzīvesveida piekritējiem? Kā varam to uzņemt un kāpēc tas ir tik svarīgs organisma veselībai?

B12 mūsu organismā

Sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore skaidro – B12 jeb ciānkobalamīns (Cobalamin) ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas atrodams dzīvnieku valsts produktos. Tas iesaistās mielīna sintēzē, taukskābju noārdīšanās procesos, proteīnu un DNS sintēzē. Šis vitamīns ir nepieciešams asinsradei, nervu sistēmas funkcionēšanai, folijskābes pārvēršanai aktīvajā formā, homocisteīna metabolismam, augšanas un reģenerācijas procesiem.

Vitamīna B12 uzkrājējs organismā ir aknas, kas uzkrāj aptuveni 40% no organismā esošā vitamīna. To, cik gadiem organismā katram konkrētam cilvēkam ir rezerves, neviens nevar pateikt – tas var būt tikai viens gads, bet varbūt vairāki.

Nelielu daļu vitamīna B12 sintezē mūsu zarnu mikroflora – bet baktērijas, kas ir atbildīgas par tā sintēzi, vairāk atrodas resnajā zarnā, un tur nenotiek vitamīna uzsūkšanās.

B12 uzņemšana

B12 ir atrodams gaļā, olās, piena produktos, zivīs, raugā un brokastu pārslās, kur šis vitamīns tiek pievienots papildus. Ēdiena gatavošanas laikā vitamīna zudumi ir nelieli, jo tas ir termiski stabils.

Uzņemot pilnvērtīgu un pārdomātu uzturu, B12 deficītam nevajadzētu rasties. Taču jāņem vērā, ka B12 deficīts var būt gan cilvēkiem ar ierobežotu pārtikas uzņemšanu, gan tā sauktajiem visēdājiem. Tā kā B12 galvenokārt ir atrodams dzīvnieku valsts produktos, savukārt vegāni tos uzturā nelieto, viss ir vienkārši – vegāniem ir jālieto B12 papildus. Tas pats attiecas arī uz cilvēkiem ar vienveidīgu uzturu. Arī visēdājiem, kas neplāno savu ikdienas ēdienkarti, var izveidoties B12 deficīts.

B12 vegānu uzturā

Svarīga nianse vegānā uzturā ir, pērkot rauga pārslas, brokastu pārslas, augu valsts dzērienus (sojas, rīsu, auzu, riekstu), pievērst īpašu uzmanību produktu sastāvam – vai tam ir papildus pievienots arī B12 vitamīns. Nereti tiek uzskatīts, ka visas rauga pārslas satur šo vitamīnu, taču, papētot produktu sastāvu, pamanīsiet, ka tā nebūt nav. Tāpat ieteicams uzturā lietot jūras aļģu produktus un sēnes, īpaši šitaki.

Svarīgas ir arī produktu kombinācijas, lai ikdienā uzņemtu ne vien B12, bet arī olbaltumvielas un neaizstājamās aminoskābes. Tas nozīmē, ka ir jākombinē graudaugi ar pākšaugiem, sēklām, riekstiem un skābētiem produktiem, dārzeņiem un augļiem, kas satur vairāk C vitamīna. Ir jāseko līdzi savai veselībai un,

tikko parādās kādas izmaiņas pašsajūtā, piemēram, neskaidra redze, pastiprināta svīšana, pēkšņas problēmas ar gremošanas traktu, garastāvokļa maiņas, pēkšņs elpas trūkums, nogurums un citas līdzīgas pazīmes, uzreiz jādodas pie ārsta.

L. Sondore iesaka ikvienam vegāniska uztura piekritējam papildus lietot vitamīnu B12, jo sekas, kādas var būt B12 deficīta gadījumā, ir ļoti nopietnas. Savukārt veģetāra uztura piekritējiem ir pārdomāti jāplāno sava ēdienkarte un jāveido veselības produktu kombinācijas.

B12 deficīts un analīzes

B12 deficīta sākumu cilvēks pat ļoti vienkārši var nepamanīt –

nedaudz tirpst rokas, kājas, reibst galva, kādu reizi ir kustību koordinācijas problēmas, miglojas redze – to kāds var viegli norakstīt uz nogurumu, pārslodzi un stresu. Var būt dedzinoša sajūta mutē, uz mēles.

Liels B12 trūkums būs pie vainas perniciozai anēmijai jeb mazasinībai. Pie riska grupas tiek pieskaitīti strikti vegāni, seniori, cilvēki ar hroniskām kaitēm, ar autoimūnām slimībām, kā arī cilvēki ar alkohola atkarību.

Jebkurā gadījumā, ikvienam vismaz reizi gadā ir jādodas pie sava ģimenes ārsta, jānodod analīzes un ir jāpasaka ģimenes ārstam, kādu ēšanas veidu ievērojat. Nereti pacienti uztura speciālistiem pasaka, ka no uztura izslēdz kādus produktus, taču ģimenes ārstu par to neinformē. Arī ģimenes ārsts ir noteikti jāinformē par jūsu ēšanas plānu, un vegāniem noteikti ir jāpārbauda aktīvais B12 asins analīzēs.

Svarīgi!

Īpaši rūpīgi ir jākonsultējas ar ārstu un uztura speciālistu, ja vegānā ģimenē ir bērni un ir nolemts arī bērnus ēdināt vegāniski – ir jāseko līdzi bērna svaram, ēdienkartei un noteikti jādod papildus B12 vitamīns!

Farmaceita padoms

Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa ("Benu") uzsver – vitamīna B12 lietošana ir ļoti svarīga. Ja to neuzņemat ar uzturu, tad tas aptiekā ir pieejams tablešu veidā, ko, tāpat kā visus citus B grupas vitamīnus, ieteicams lietot dienas pirmajā pusē, ēdienreizes laikā vai tūlīt pēc ēdienreizes. Lai organisms pilnībā spētu veikt savas funkcijas, B12 vegāniem un veģetāriešiem ir ne tikai vēlams, bet obligāts.

Z.Ozoliņa uzsver, ka mūsdienās aptiekās ir pieejami arī dažādi citi uztura bagātinātāji, kas ir piemēroti lietošanai vegāniem un veģetāriešiem, jo to ražošanā nav izmantotas dzīvnieku valsts sastāvdaļas. Tādējādi ir iespēja, ievērojot savu izvēlēto ēšanas režīmu un dzīvesveidu, uzņemt to, kas organismam ir nepieciešams.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu