Katalonijas pirmstermiņa vēlēšanu dēļ Madride atliek sarunas ar reģiona līderiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Leta/AFP

Spānijas valdība ceturtdien paziņojusi, ka pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšana Katalonijā aizkavēs plānotās sarunas starp premjerministru Pedro Sančesu un Katalonijas līderiem.

Katalonijas reģionālās valdības vadītājs Kims Torra trešdien paziņoja, ka vēlēšanas tiks rīkotas agrāk, bet konkrētu datumu nenosauca, vienīgi minēja, ka tas varētu notikt, sākot ar marta otro pusi.

Vēlēšanas tika nolemts rīkot agrāk pēc lielu domstarpību izcelšanās starp valdošajā koalīcijā esošajām katalāņu separātistu partijām - Katalonijas Kreisajiem republikāņiem (ERC) un Torras vadīto centriski labējo separātistu partiju "Kopā par Kataloniju".

Bija plānots, ka Barselonā 6.februārī Torra tiksies Sančesu, lai rastu izeju no politiskās krīzes, kas Spāniju pārņēmusi kopš 2017.gadā notikušā neatkarības referendumu, kuru, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja katalāņu separātisti.

Sančesa birojs paziņoja, ka šī tikšanās notiks, bet sarunas nesāksies, kamēr Katalonijā nebūs izveidota jauna valdība.

Paziņojumā uzsvērts, ka valdība vēl arvien vēlas sākt dialogu ar Katalonijas institūcijām, lai atrisinātu politisko konfliktu.

Dialogu pieprasīja ERC apmaiņā pret netiešo atbalstu uzticības balsojumā, kas ļāva Sančesam šomēnes beidzot izveidot jauno valdību.

ERC nosodīja Sančesa paziņojumu par sarunu atlikšanu, nodēvējot to par viņu vienošanās klaju pārkāpumu.

Sančesam, kurš atrodas ne pārāk stabilā pozīcijā mazākuma koalīcijas valdības vadībā, joprojām ir nepieciešams ERC atbalsts, lai beidzot apstiprinātu valsts budžetu.

Intervijā radio Torra šodien sacīja, ka, tiekoties ar Sančesu, runās par Katalonijas pašnoteikšanās tiesībām un amnestiju deviņiem ieslodzītajiem Katalonijas separātisma līderiem, lai gan Sančess jau iepriekš atteicies apspriest šos jautājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu