Pārmaksātos nodokļus no 2021. gada automātiski izmaksās tikai daļai iedzīvotāju (30)

"Komforta zona"
Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs foto.
Nauda. Ilustratīvs foto. Foto: LETA

Uz pārmaksāto nodokļu automātisku atmaksu no 2021. gada varēs pretendēt tikai daļa iedzīvotāju. Par to raidījumā “Komforta zona” paziņoja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

“Šobrīd lielākais klupšanas akmens ir tieši šie izdevumi, kas ir pulciņiem un ārpus izglītības iestādēm, jo pašvaldības mums nespēj nodot [datus] elektroniski,” skaidroja Jaunzeme.

Uz jautājumu, kādēļ pašvaldības to nespēj, Jaunzeme atbildēja, ka iemesls ir pašvaldību nevēlēšanās investēt naudu tehniskos risinājumos.

“Es pieņemu, ka neviens negrib investēt šajā projektā līdzekļus. Būtu jāievieš kāds IT risinājums un laikam neviens nevēlas tam atvēlēt naudu. Man nav cita skaidrojuma,” stāstīja VID vadītāja.

Otra problēma ir saistīta ar grūtībām noteikt, kuram no vecākiem pienākas pārmaksātais nodoklis par bērna ārtstēšanās izdevumiem.  

"Tāpēc šobrīd mēs esam vienojušies ar Finanšu ministriju, ka mēs sāksim ar mazāku kopu, kuriem varētu [automātiski izmaksāt pārmaksātos nodokļus]. Teiksim, ja cilvēks ir viens pats, viņam nav radinieku, šie cilvēki varētu būt pirmie, kas pretendē uz automātisku atmaksu,” skaidroja Jaunzeme.

Viņa piebilda, ka pagaidām tiek vērtēts tikai šāds variants. Jaunzeme šaubās, ka līdz 2021. gadam būtu iespējams izdomāt risinājumu, lai pārmaksātos nodokļus automātiski varētu izmaksāt pārējiem iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka Saeima 2018. gadā uzdeva valdībai līdz 2021. gada 1. janvārim izstrādāt regulējumu, lai iedzīvotājiem automātiski varētu atmaksāt pārmaksātos nodokļus. 

Lēmums pieņemts, reaģējot uz portālā "ManaBalss.lv" publicēto un Saeimā iesniegto sabiedrisko iniciatīvu, kas bija savākusi vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu.  

Pilnu interviju ar Ievu Jaunzemi var noskatīties šeit: 

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu