GKR vadība noliedz šķelšanos partijas rindās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļegs Burovs.
Oļegs Burovs. Foto: LETA

Partijas "Gods kalpot Rīgai" vadība atsevišķu deputātu reģistrēšanos sasauktajās Rīgas domes ārkārtas sēdēs, kuras iecerēts nenoturēt, lai radītu tiesisku pamatu domes atlaišanai, neuztver kā nodevību un šķelšanos politiskajā spēkā noliedz.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR), kurš pašvaldībā ir palicis bez koalīcijas partneriem, ir vienojies ar opozīciju pārstāvošajiem politiskajiem spēkiem sasaukt trīs domes sēdes, taču nenodrošināt tajās kvorumu, tādējādi radot tiesisku pamatu domes atlaišanai. Pirmās divas sēdes kvoruma trūkuma dēļ nenotika jau šodien.

Šis jautājums esot pārrunāts arī GKR frakcijā, taču domnieku vidū neesot vienota nostāja, vai šādā veidā nepieciešams panākt domes pašatlaišanos, kā rezultātā daži GKR deputāti - Andrejs Kameņeckis, Irina Vinnika un Eiženija Aldermane - sasauktajās sēdēs savu dalību reģistrēja, kamēr citi frakcijas pārstāvji sēdē bija, bet dalību nereģistrēja.

Komentējot frakcijas pārstāvju rīcību, Burovs pauda viedokli, ka partijā vispār netiek lietots vārds "nodevība", turklāt trīs biedru reģistrācija neko nemainot, jo līdz kvorumam bijis "vēl tālu".

"Mums nav neviens iesniegums par aiziešanu no partijas. Un runāt par partijas šķelšanos mēs nekādā ziņā nevaram," paziņoja Burovs.

GKR partijas priekšsēdētājs un eiroparlamentārietis Andris Ameriks aģentūrai LETA pauda viedokli - ja reiz līdzšinējie koalīcijas pārstāvji nespēj sastrādāties, ir jāvirzās uz ārkārtas vēlēšanām.

"Viņi tagad jau viens otru redz "horizontālās čībiņās septiņas pēdas zem zemes", nespēj atrast kompromisu un emocijas ir augstākas par racionālu atbildību, tādēļ strādāt ir grūti. "Saskaņa" domā, ka vainīgs ir tikai Burovs un, ja viņa nebūs, tad visi draudzīgi apkampušies strādās līdz sasaukuma beigām, taču es par to šaubos," pauda Ameriks, kurš uzskatot - ja dome visu laiku koncentrējas tikai uz jaunu mēru meklēšanu, prātīgāk tomēr būtu "restartēties".

Runājot par atsevišķu biedru izrādīto nostāju un "simbolisko reģistrāciju" domes sēdē, Ameriks nenoliedza, ka GKR biedru vidū redzējums par situāciju atšķiras. Viņaprāt, atsevišķi biedri varētu būt norūpējušies arī par savu nākotni pēc ārkārtas vēlēšanām un uztraucas, ka netiks pārvēlēti, tādēļ grib iespējami ilgāk darbu turpināt.

Arī Ameriks apgalvoja, ka neviens no biedriem vēlmi izstāties no partijas izrādījis neesot.

Tikmēr deputāts Dainis Turlais (GKR), kurš dalībai sēdēs nereģistrējās, aģentūrai LETA sacīja, ka frakcijai kopīgam balsojumam jābūt tikai par diviem jautājumiem - budžetu un mēra kandidātu. Citos jautājums balsojums var būt arī brīvāks. Viņaprāt, biedru dalībā sēdēs vērtējama pat drīzāk kā labā prakse ļaut deputātiem izteikt personīgo nostāju.

Viņš sacīja, ka Rīgas dome nevar strādāt, nepieņemot budžetu, jo tad gluži vienkārši neesot pārvaldes instrumenta, bet budžeta pieņemšana nav iespējama, jo "Saskaņa" paziņojusi, ka ar Burovu mēra krēslā budžetu nepieņems.

"Fakts ir neapgāžams - Rīgas dome šajā sasaukumā budžetu pieņemt nevar, līdz ar to fakts, ka nepieciešamas jaunas vēlēšanas, ir neizbēgams. Frakcijai ir viens viedoklis - ja nav iespēja strādāt, jāiet uz vēlēšanām, nevis jāvelk viss garumā," sacīja Turlais, norādot, ka domnieku vidū, iespējams, atšķiras viedokļi tikai par to, kā tieši to panākt.

Atpakaļceļu no ieņemtā kursa virzībā uz trim nenotikušām sēdēm Burovs vairs nesaredzot, jo "Saskaņas" soļus viņš esot gaidījis pagājušajā nedēļā. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka, pat ja izlīgt ar "Saskaņu" izdotos, viņu bloks varas pozīcijas esot zaudējis jau pirms pusgada, kad palika 28 deputātu sastāvā.

Kā ziņots, Rīgas domē šodien kvoruma trūkuma dēļ nenotika divas ārkārtas sēdes, līdz ar to pašvaldība ir nonākusi vienas nenotikušas sēdes attālumā līdz atlaišanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu