Atrasts un restaurēts holokausta ideju virzītāja Mercedes (6)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Reinhards Heidrihs bija augsta ranga SS un policijas virsnieks, kā arī viens no galvenajiem holokausta idejas virzītājiem. Pat nacistiskās Vācijas vadītājs Ādolfs Hitlers viņu mēdza dēvēt par "vīru ar tērauda sirdi" un "Prāgas miesnieku".

Heidriha dienesta auto bija viens no 34 saražotajiem 1938.gada Mercedes-Benz 320 B kabrioletiem. Tajā viņš veica arī savu pēdējo braucienu, pirms atentātā tika nogalināts.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Iespējams, Heidrihs būtu nodzīvojis arī vairāk par saviem 38 gadiem, taču, būdams pārliecināts par neaizskaramību, pie iespējas labprātāk izvēlējās tikt vizināts mašīnā ar nolaistu jumtu. Šis apstāklis 1942.gada 27. maijā arī kļuva Heidriham liktenīgs. Viņš bija sevi neapzināti padarījis par vieglu mērķi diviem čehu partizāniem, kuri Prāgā īstenoja uzbrukumu viņa mašīnai ar automātisko ieroci STEN un prettanku mīnu. Automāts pievīla, taču mīna sprāga tieši mersedesa aizmugurē, smagi ievainojot SS virsnieku. Viņš ar kritiskām traumām tika nogādāts slimnīcā, taču neizdzīvoja.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Heidrihs vēlāk tika apbedīts Berlīnē, bet viņa Mercedes-Benz 320 B kabriolets ar salāpītām sprādziena pēdām nonāca Vācijas okupētajā Dānijas teritorijā un no 1959.gada glabāts šķūnī nelielā ciematā. Mašīnas sākotnējā piederība un vēsturiskā vērtība nav bijusi īsti zināma, tādēļ arī tās tā brīža īpašnieks nav diži satraucies, kad šķūnim iebrucis jumts un auto pastāvīgi bijis pakļauts ārējās vides ietekmei. 

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tā iepriekš cēlais kabriolets nostāvējis 21 gadu, līdz tomēr nolemts to pārdot. Jādomā, ka īpašnieks necerēja par lūzni saņemt pat grasi, taču tad kādā jaukā dienā par nopērkamo objektu uzzinājis vīrs, kurš gadu desmitiem strādājis Mercedes-Benz un ļoti labi pazinis markas automobiļus.

Sākot restaurāciju, Laurics Lauricens pat nenojauta, ar kādu auto viņam darīšana. Vien darbu gaitā dažādas nianses, tostarp unikālais aprīkojums un šasijas numurā iekodētā ražošanas vieta Manheimā, vedinājušas viņu uz aizvien jaunām domām par automašīnas piederību.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tikai vēlāk Lauricens noskaidrojis, kas bijis melnā Mercedes-Benz 320 B kabrioleta lietotājs, taču tas viņu nesatrauc. Kā norādījis Lauricens, "auto nav vainīgs, ka tam ir tāda pagātne", bet vairāk par to šajā video.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu