Zinātnieki no 2000 gadu vecām sēklām izaudzējuši sešus augus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Guy Eisner/Science Advances

Pētnieki izaudzējuši sešas Jūdejas laika palmas (phoenix dactylifera) no 2000 gadu senām sēklām.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, dateļpalmas ir vieni no senākajiem kultivētajiem augļkokiem pasaulē un Vidējos Austrumos, kā arī starp musulmaņiem un kristiešiem tām ir izteikti simboliska nozīme.

Pētījumos minēts, ka šis augs pirmo reizi tika kultivēts Mezopotāmijā un Arābijas līča augšdaļā pirms 7000 gadu. Jūdejā (Dienvidizraēla), kas radās pēc valsts sadalīšanas pēc ķēniņa Zālamana nāves ap 930. g. p. m. ē., dateļpalmas bija īpaši atzīstas un pazīstamas ar to augļu augsto kvalitāti un kvantitāti.

Foto: Guy Eisner/Science Advances

Daudzi klasiskā laika autori – to skaitā arī Hērodots un Plīnijs Vecākais – rakstīja par to, kā Jūdejas dateles bija plaši pazīstamas ar savu lielo izmēru, saldo garšu, spēju ilgi saglabāties un dažādām dziednieciskām īpašībām.

“Es esmu ārste un pēdējos 20 gadus esmu pētījusi tieši šī reģiona palmu dziednieciskās īpašības. Mūsu pētījumā mēs noskaidrojām, ka ļoti daudzi augi laika gaitā ir kļuvuši ļoti reti vai apdraudēti, tāpēc mani ļoti ieinteresēja, kas Izraēlā auga tajā laikā. Daži no augiem, piemēram, antīkā laika dateles ir pilnībā no šī reģiona izzudušas,” stāstīja pētniece Sāra Salona.

Kad šo reģiona savā varā sagrāba romieši, Jūdejas dateles kļuva slavenas visā Romas Impērijā, tāpēc tās tika plaši eksportētas.

Foto: Guy Eisner/Science Advances

Lai arī dateļpalmu kultivēšana šajā reģionā turpinājās arī Bizantijas laikā, kā arī arābu pārvaldībā no 4. līdz 11. gadsimtam m. ē., līdz 19. gadsimtam no vēsturiskajām plantācijām vairs nekas nebija palicis pāri. Daļēji klimata pārmaiņu, daļēju cilvēka postošās darbības dēļ.

Tomēr tagad zinātniekiem izdevās izaudzēt sešas 2000 gadu senas sēklas, kas iepriekš bija atrastas Jūdejas tuksnesī un pie Nāves jūras Izraēlā, rakstīts pētījumā.

Zinātnieki šīs labi saglabājušās sēklas iestādīja īpašā vietā Izraēlas dienvidos un panāca, ka no tām tagad ir izaugušas vairākus centimetrus garas dateļpalmas.

“Šis pētījums sniedz unikālu iespēju izpētīt vēsturiskās dateļpalmu populācijas izcelsmi, kas eksistēja Jūdejā pirms 2000 gadiem,” raksta pētījuma autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu