Amazones rozā delfīni ir apdraudēti: zvejnieki tos drīz atkal varēs izmantot kā ēsmu

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BRUNO KELLY / REUTERS

Amazones upesdelfīniem ir kāda neparasta iezīme - novecojot to ķermenis iekrāsojas sārtā nokrāsā. Pagājušajā mēnesī Brazīlijā beidzās zvejas aizliegums, un dabas aizstāvji ir nobažījušies par inteliģento un draudzīgo zīdītāju izdzīvošanu, vēsta aģentūra "Reuters".

Brazīlijas zvejnieki izmanto rozā delfīnus kā ēsmu, zvejojot samveidīgās pirakatingas jeb Calophysus macropterus. Janvārī beidzās pirakatingu zvejas aizliegums, un šī iemesla dēļ pastiprinājušās bažas par rozā delfīnu likteni.

Dabas aktīvisti un zinātnieki pieprasa zvejas aizlieguma pagarināšanu. To vidū ir bioloģe Vera da Silva, kura 25 gadus strādājusi pie Amazones upesdelfīnu aizsardzības.

"Tie nebeidz mani pārsteigt," da Silva saka par rozā delfīniem. "Tie ir fascinējoši dzīvnieki."

Viņas komanda ar tīkliem ķer delfīnus, nomēra un atzīmē tos, un tad palaiž atpakaļ upē dabas rezervāta teritorijā.

Foto: BRUNO KELLY / REUTERS

"Mēs šodien noķērām delfīnu mātīti un viņas mazuli. Viņi viens otru sauca. Viņu starpā valda ļoti tuvas attiecības, līdz delfīnēns trīs gadu vecumā kļūst patstāvīgs," skaidro da Silva.

Amazones upesdelfīni no citām delfīnu sugām atšķiras ar to, ka dzīves gaitā to ķermeņa krāsa mainās no pelēkas uz sārtu. Krāsu ietekmē arī tādi apstākļi kā delfīnu uzvedība un uzturēšanās saulesgaismā. Daži ir tikpat koši kā flamingi.

Rozā delfīnu aktīvās mīlas dzīves dēļ radušās leģendas, ka tie naktī pārvēršas pievilcīgos vīriešos un pavedina sievietes Amazones krastos esošajos ciemos.

Taču viens no apstākļiem, kāpēc Amazones upesdelfīnu populācijai draud briesmas, saistīts ar to vairošanās un attīstības īpatnībām. Grūtniecība ilgst 13 mēnešus, un mātītes vēl turpmākos divus gadus turpina zem ūdens zīdīt savus pēcnācējus. Tāpēc rozā delfīnu mātītes dzemdē tikai reizi trijos līdz piecos gados.

Kad 2015.gadā tika pieprasīts pirakatingu zvejas aizliegums, tas tika pamatots ar to, ka ik gadu tiek noķerti apmēram 2500 Amazones upesdelfīni, kurus pēc tam izmanto kā ēsmu šo zivju pievilināšanai.

Kopumā Amazones upesdelfīni netiek uzskatāmi par apdraudētu sugu, taču da Silva bažījas, ka tos varētu piemeklēt Ķīnas upesdelfīnu liktenis. 2006.gadā Jandzi upē dzīvojošie delfīni izmira gadiem ilgušās nekontrolētās zvejniecības un piesārņojuma dēļ.

"Mēs negribam, lai delfīni paliek tikai Amazones leģendās," saka da Silva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu