Vents Sīlis: mamma ar lielo "M" padara dzīvi neciešamu visiem apkārtējiem (11)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Stradiņa Universitātes asociētais profesors Vents Sīlis piedalās biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" organizētajā diskusijā "Mediju ētika 101", kuras mērķis ir iepazīties ar mediju ētikas aktualitātēm kopumā.
Rīgas Stradiņa Universitātes asociētais profesors Vents Sīlis piedalās biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" organizētajā diskusijā "Mediju ētika 101", kuras mērķis ir iepazīties ar mediju ētikas aktualitātēm kopumā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Filozofs, sociālantropologs, vīriešu grupu vadītājs, divu bērnu tēvs Vents Sīlis uzskata, ka perfekto vecāku būšana mūsdienu sabiedrībā īpaši sievietēm ir liela problēma, no kuras cieš ne tikai viņas vīrietis, bet arī apkārtējie... 

"Mūsdienu sabiedrība vecākiem neļauj aizmirst to, ka "vecāks" ir sociālā loma. Mums Latvijā ir paradums ar sociālajām lomām saprast kaut kādas ļoti nopietnas lietas. Un, nedod Dievs, cilvēki padomās un pateiks... Un, jā, cilvēki padomā un pasaka!

 Šis perfektā vecāka tēls ļoti bieži sievietēm ir milzu problēma, jo viņas sevi pārliecina, ka tev jau dzīvē neko citu nevajag. Tu neesi ģēnijs vai miljonārs, bet nu tad mammai gan tev ir jābūt perfektai un ar lielo "M".

Citas karjeras tev nebūs un pamata identitāte tev ir mamma! Cilvēkiem, kuri nospriež kaut ko tik būtisku, vienu savu sociālo lomu izvirzot priekšplānā, tā sāk konfliktēt ar viņa patību... Protams, daļa no tevis ir būt par mammu, būt par tēti. Bet tā ir tikai viena no tavām daudzajām šķautnēm," uzsver filozofs Sīlis raidījumā "Māmiņu Klubs".

"Tu padari dzīvi neciešamu visiem apkārtējiem ar savu vēlmi pašapliecināties caur vienu vienīgo sociālo lomu. Būt par vecāku ir forši, bet tā nav visa dzīve. Tāpat kā strādāt ir forši, bet arī tā nav visa dzīve."

Kā tad ir ar vīrišķību un tēva būšanu? Kad tas iet roku rokā un kad tas traucē?

"Tēva loma ir daļa no tās lielās vīrišķības lomas. Problēma ar vīrišķību izriet no attiecībām ar tēvu. Gan ar savu konkrēto tēvu, kas tev ir, gan ar to tēvu, ko tu saproti simboliski kā tēvu. Vīrišķības krīze un es uzskatu, ka mums tāda ir, radusies, jo mums ir jocīgas attiecības ar tēviem.

Proti, tēvi ar dēliem nerunā. Viņi vispār ar bērniem nerunā - baidās no bērniem. Viņi nesaprot, ko iesākt un tad vēl tās hiperaktīvās mammas, kas - ai, es izdarīšu tavā vietā. Un tad vīrietis bieži nospriež, būt par tēvu laikam man nav lemts...

Mēs esam dramatiska sabiedrība, mums patīk kaut kā vārdā upurēties un pēc tam no šīs upura pozīcijas pieprasīt visu labumus! Es tevis dēļ un tad tagad tu man esi parādā...

Bet bērni tev neko nav parādā - visu mīlestību, ko tu esi devis, tu devi, jo pats tā gribēji. Tā ir beznosacījuma mīlestība. Vispirms tu iemīli bērna mammu, tad piedzimst mīlestības auglis, ko tu turpini mīlēt," par tēva lomas problēmām runā filozofs.

Vents Sīlis par "mīlestību" izsakās: " Mīlestība ir cieņa pret to, kas viņš ir, un pret to, ka viņš var būt pavisam citādāks cilvēks, nekā tu gribi.

Mīlestība ir rūpes par viņu, kas nozīmē, ka dari visu iespējamo, lai viņš pēc iespējas vairāk vairotu savu izaugsmes potenciālu.

Tās ir arī zināšanas par to, kas ir mazais cilvēks..."

Plašāka intervija ar viņu skatāma jau šajā svētdienā, 9. februārī, plkst. 09:30  kanāla STV Pirmā! raidījumā "Māmiņu Klubs".

Bet 29. februārī ar lekciju "Meistarklase par seksualitāti attiecībās" Vents Sīlis uzstāsies STV Pirmā! un "Māmiņu Kluba" rīkotajā "Sieviešu Festivālā", kas notiks Jūrmalā. Filozofs, sociālantropologs, vīriešu grupu vadītājs dalīsies par seksualitātes jautājumiem pāra attiecībās. Kas ir seksualitāte un kā tā izpaužas ikdienas dzīvē? Kāpēc pārī rodas krīze seksualitātes dēļ un kā to labot? Kāpēc brieduma gadi ir laiks, kad seksualitāte uzplaukst visīstāk? Kā palielināt savu libido, lai izbaudītu dzīvi pilnskanīgāk? Vents Sīlis ir pētījis seksualitātes jautājumus, kā arī vadījis vīriešu grupas un meistarklases laikā atbildēs uz klausītāju jautājumiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu