NASA līdz 2024. gadam apņemas uz Mēness nogādāt astronautus (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

NASA paziņojusi par apņemšanos uz Mēness līdz 2024. gadam nogādāt pirmo sievieti un kārtējo vīrieti.

“Mēs grasāmies sākt bezprecedenta ēru cilvēka kosmosa lidojumos,” pirmdien paziņoja NASA administrators Džims Bridenstīns.

Pirms tam NASA plānoja cilvēku uz Mēness nogādāt līdz 2028. gadam, tomēr pēdējos mēnešos ASV prezidents Donalds Tramps un viceprezidents Maiks Penss mudinājuši NASA šo procesu paātrināt.

Jaunajā budžeta pieprasījumā Tramps aicināja NASA budžetu 2021. gadā palielināt līdz 25 miljardiem ASV dolāru, kas būtu par 12 procentiem vairāk nekā pagājušā fiskālā gada budžetā.

“Šis ir 21. gadsimta vērts kosmosa izpētes budžets, kā arī viens no lielākajiem NASA budžetiem vēsturē. Ja tas, vai prezidents atbalsta NASA, iepriekš nebija skaidrs, tad tagad pavisam noteikti ir,” paziņoja Bridenstīns.

Savas runas laikā Bridenstīns paziņoja par virkni programmu, kas tiks finansētas ar jaunā budžeta pieprasījuma līdzekļiem.

3,3 miljardi ASV dolāru būs nepieciešami kosmosa kuģa izveidē. Kas “Artemis” programmas ietvarā uz Mēness nogādās cilvēkus.

“2020. gads iezīmē pirmo reizi, kad mums ir tiešais finansējums cilvēka nosēšanās uz Mēness sistēmai kopš “Apollo” programmas,” piebilda Bridenstīns.

Lidaparātu vidū, kas astronautus nogādās uz Mēness un tālāk, ir NASA kosmosa pacelšanās sistēma un kosmosa kapsula.

Savā runā Bridenstīns arī minēja to, ka lielāks budžets ļaus izstrādāt dažādas tehnoloģiskās inovācijas, kas tiks lietotas uz Mēness virsmas un vēlāk arī uz Marsa.

Pirms uz Marsa tiks nogādāts cilvēks, NASA plāno uz tā nosūtīt vēl dažus pašgājējus. 2021. gada budžetā tam ir paredzēti 529 miljoni ASV dolāru.

Budžetā arī iekļauti līdzekļi izpētes programmām, kas saistītas ar tā saucamajām “nākotnes industrijām” - tādām tehnoloģijām kā mākslīgais intelekts, kvantu datori un komunikācijas sistēmas.

“Draugi, mēs esam “Artemis” paaudze, un mēs ejam uz priekšu,” savu runu noslēdza Bridenstīns.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu