Kaljulaida: Ķīna ir aizēnojusi Krieviju kā potenciāls drauds drošībai (19)

TVNET/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
 Kersti Kaljulaida
Kersti Kaljulaida Foto: AXEL SCHMIDT / REUTERS

Ķīna sāk apsteigt Krieviju kā potenciāls drauds, Minhenes drošības konferencē izteikusies Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

"Mums jādomā ne tikai par Krieviju," Kaljulaida svētdien sacīja igauņu raidorganizācijai ERR. "Katru gadu uzņēmēju sadarbība ar Ķīnu kļūst arvien lielāka un lielāka. (..) Eiropā arvien skaidrāks kļūst tas, ka parādījies jauns globāls, liels un neizpētīts spēlētājs - Ķīna."

Taču Ķīna atšķiras no Krievijas, kas drīzāk ir reģionāls Eiropas līmeņa drošības jautājums, norādīja Kaljulaida.

"Krievija savā ziņā kļuvusi par reģionālu risku, ar kuru eiropiešiem pašiem jātiek galā. Tādā ziņā Francijas prezidentam Emanuelam Makronam taisnība, ka Eiropai jāspēj ieturēt stingru pozīciju pret Krieviju," viņa teica, piebilstot, ka Igaunijai aktīvi jāiesaistās Eiropas Savienības (ES) līmeņa diskusijās par attiecībām ar Krieviju pēc 2014.gada iebrukuma Ukrainā.

Runājot par 2020.gada Minhenes drošības konferences galveno tēmu "bezrietumību", Kaljulaida norādīja, ka valstīm būtu jāapdomā savas iekšējās lietas, lai sapratu, no kurienes rodas mūsdienu globālās problēmas, un lai varētu nodrošināt vienotību nākotnē.

Kaljulaida pagājušā gada aprīlī tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tā bija pirmā reize kopš 2008.gada, kad Igaunijas valsts galva oficiāli tikās ar Krievijas prezidentu, kas tobrīd bija Dmitrijs Medvedevs.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu