Pašvaldības policija grib atteikties no "plāksteru līmēšanas" (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass rosinās RPP noņemt funkciju par transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu neievērošanas kontroli.

2019.gadā viena notikuma CSN jomā apkalpošanai tika patērētas vidēji 23 minūtes 33 sekundes.

CSN izsaukumus apkalpo visu teritoriālo struktūrvienību autopatruļas, ņemot vērā noslogotību; šobrīd CSN izsaukumu skaits uz vienu autopatruļu maiņas laikā ir vidēji 7 izsaukumi, un tam veltītais laiks vidēji ir 2.7h no 11 darba stundām.

Lūkass akcentēja, ka laikā, kamēr tiek formēti protokoli par stāvēšanas un apstāšanās pārkāpumiem, tiek patērēts laiks, kuru var veltīt nopietnākiem izsaukumiem.

Lūkass gada pārskata sanāksmē norādīja, ka pērn RPP saņemti 115 253 izsaukumi. 49,7% izsaukumu saņemti par apstāšanās un stāvēšanas noteikumu neievērošanu.

Lūkass uzskata, ka šī pārkāpuma konstatācija ir pārāk primitīva, lai to vajadzētu veikt "speciāli apmācītam un motivētam policistam".

"Piebraukt un "pielīmēt" kvīti nav policijas pienākums," uzskata Lūkass un piebilda, ka Eiropā ar šādu pārkāpumu konstatēšanu nodarbojas atsevišķas pašvaldību struktūras, kuras cita starpā kontrolē arī apmaksu stāvvietās.

Noņemot šo funkciju, RPP varētu nodarboties ar daudz svarīgākām funkcijām, kas ir svarīgākas lielākām iedzīvotāju grupām.

"Esmu turpmāk apņēmības pilns panākt to, lai šādu pārkāpumu konstatēšana būtu jāpārvirza cita struktūrai," piebilda Lūkass.

Pašlaik darbu Rīgas pašvaldības policijā pamet vairāk darbinieku nekā tiek pieņemti jauni, skaidroja Lūkass.

Problēmas ar darbinieku atrašanu

Darbaspēks novecojas, gados jauni darbinieki nav motivēti ilgstoši strādāt vienā darba vietā, savukārt gados vecākajiem to liedz veselības stāvoklis.

2019.gadā 11% gadījumos no darba līguma izbeigšanas iemesliem ir bijis darbinieka veselības stāvokļa neatbilstība veicamajam darbam, kas ir lielākais rādītājs RPP pastāvēšanas vēsturē.

"Tagad svarīgākais, ko prasīšu no jums, [ir tas,] kā jūs strādājat ar personālsastāvu. Es silti iesaku nokāpt no troņa un apskatīties, kādas ir problēmas, jo pretējā gadījumā jums pašiem nāksies doties ielās un patruļās," uzsvēra RPP priekšnieks.

Kas darīts, lai mazinātu kadru mainību policijā?

RPP noteikta jauna mēnešalgu noteikšanas kārtība, kas ļauj noteikt individuālo mēnešalgu, ņemot vērā amatam noteiktās izglītības prasības, kopējo darba stāžu iestādē, kā arī personīgo vērtējumu

Jaunajiem darbiniekiem tiek veikta algas paaugstināšana uzreiz pēc sekmīgi izturēta pārbaudes laika un otru reizi pēc pirmā nostrādātā gada, nokārtojot atestāciju; turpmāk algas pārskatīšana notiek vienu reizi divos gados atbilstoši kārtējās atestācijas rezultātiem

Kārtībnieka mēnešalga tika paaugstināta diapazonā no 635 euro (iepriekš 535) līdz 850 euro.

Nodalīti mēnešalgu apmēra diapazoni inspektora un vecākā inspektora amatiem

Atbalsta funkciju amatu grupām noteikta iespējamā maksimālā mēnešalga, ņemot vērā normatīvo aktu ierobežojumus

Vakantās amata vietas tika izsludinātas iekšējos konkursos

Darbinieki tika motivēti monetāri, izvērtējot paveikto un piešķirot kompetences piemaksas vai naudas balvas, tika izmaksāts garantēts atvaļinājuma pabalsts 50% apmērā no mēnešalgas ikvienam darbiniekam, kuram nebija spēkā esošu disciplinārsodu

Darbiniekiem tika piedāvāts neierobežoti apmeklēt sporta un tuvcīņu zāles, šautuvi un peldbaseinu

Darbiniekiem pēc pirmā nostrādātā gada tika izsniegta veselības apdrošināšana

Tika organizēti sporta pasākumi un sporta sacensības dažādās disciplīnās, gan starp struktūrvienībām, gan pēc sadarbības partneru no citām institūcijām uzaicinājuma

Policijas darbinieki pērn saskārās ar 5 650 (+12%) ārvalstu pilsoņiem no 88 dažādām valstīm.

Tika Saņemti 566 tūristu zvani, bet palīdzība sniegta 825 ārvalstu tūristiem. Valsts policijai un NMPD nodoti 234 (+17%) ārvalstu tūristi.

RPP darbinieki piedalījās 155 ugunsnelaimes gadījumos, kur sniedza palīdzību cietušajām personām.

55 cietušās personas tika izmitinātas pagaidu mītnēs.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu