Par cigarešu kontrabandu aizturēts Latvijas goda konsuls Ukrainā (33)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Par cigarešu kontrabandas mēģinājumu un nepakļaušanos robežsargu prasībām uz Ukrainas un Ungārijas robežas aizturēts Latvijas goda konsuls Ukrainā Jurijs Ihnatko, vēsta Ukrainas medijs “Ukrainskaja pravda”.

Kā informēja Ukrainas robežsardze, automašīnā “Toyota”, kas trešdien mēģinājusi šķērsot Ukrainas-Ungārijas robežu, atrasti vairāki tūkstoši kontrabandas cigarešu paciņu.

Cigaretes bija ievietotas trīs čemodānos.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Automašīnai, kurā atradās trīs cilvēki, bija diplomātiskās numura zīmes.

Automašīnas vadītājs robežsargiem uzrādījis Latvijas goda konsula apliecību un, aizbildinoties ar diplomātisko imunitāti, atteicies ļaut robežsargiem pārbaudīt automašīnu.

Robežsargiem nācās pret Ihnatko piemērot fizisku spēku.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Šis incidents uz aptuveni sešām stundām paralizēja robežkontroles punkta darbību.

Kā norāda Ukrainas varas iestādes, Ihnatenko varētu tikt izvirzītas kriminālapsūdzības gan preču kontrabandā, gan dokumentu viltošanā.

Tāpat viņš varētu tikt saukts pie atbildības par administratīvu pārkāpumu – nepakļaušanos robežsargu prasībām.

Ihnatko 2019.gada jūlijā tiek iecelts par Latvijas goda konsulu Ukrainas pilsētā Ušhorodā un Aizkarpatu apgabalā.

Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris portālam TVNET pastāstīja, ka Ihnatko jāsauc par bijušo goda konsulu, jo pašlaik viņš jau ir atsaukts. 

“Bija jāseko tūlītējai rīcībai, jo reputācijai ir jābūt nevainojamai,” teica Beķeris un piebilda, ka Ihnatko nav Latvijas pilsonis, bet Ukrainas.  Vienlaikus jānoskaidro visi apstākļi par notikušo situāciju, viņš piebilda.

Beķeris uzsvēra, ka Ihnatko nav Latvijas diplomāts, ne dienesta pārstāvis. Viņš ir Ukrainas pilsonis, kuram nav diplomātiskā imunitāte.

"Ukrainā ir specifiskas numura zīmes, kas norāda, ka persona pilda goda konsula pienākumus. Uz viņu neattiecas diplomātiskā imunitāte un jebkurā gadījumā, ja attiektos, tas nav pamats, lai ļaunprātīgi pārkāptu likumu," uzvēra ĀM preses sekretārs.

"Goda konsulu tīkls mums ir ļoti nozīmīgs un mēs to izmantojam visā pasaulē, jo ne visur mums ir pārstāvniecības. Tas ir nozīmīgs instruments un cilvēkam ir jābūt ar nevainīgu reputāciju. Notikušais ar to nav savietojams, tāpēc sekoja rīcība un esam Ihnatko atsaukuši," teica Beķeris.

Goda konsula pienākumos ietilpst palīdzēšana uzņēmējiem, palīdzība kultūras dzīves organizēšanā, arī palīdzības sniegšana, ja kāds Latvijas pilsonis nonāk nelaimē.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu