Pērn šķirošanas konteineros pie "Maxima" veikaliem nodots divreiz vairāk atkritumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pērn šķirojamo atkritumu konteineros pie mazumtirdzniecības tīkla "Maxima Latvija" veikaliem otrreizējai pārstrādei nodotas 135 tonnas PET un stikla iepakojumu, kas ir divreiz vairāk nekā gadu iepriekš, informēja "Maxima" pārstāvis Jānis Beseris. 

Šajos konteineros sašķirotas teju 46 tonnas PET iepakojuma, kas ir divas reizes vairāk nekā 2018.gadā, kad tika sašķirotas 22 tonnas, savukārt stikla iepakojums - 90 tonnas, kas ir par gandrīz 45% vairāk nekā 2018.gadā. Beseris norādīja, ka tas liecina par pozitīvu tendenci - būtiski augusi izpratne par individuālās atbildības nozīmi vides aizsardzības jautājumos laikā, kad norit darbs pie iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanas Latvijā 2022.gadā.

Pie 44 "Maxima" veikaliem visā Latvijā ir izvietoti konteineri atkritumu šķirošanai, kuros 2019.gada laikā kopumā sašķirotas vairāk nekā 135 tonnas stikla un PET iepakojumu. Tāpat, nodrošinot šķirošanas sistēmu visos uzņēmuma veikalos, pērn otrreizējai pārstrādei nodotas 5835 tonnas papīra un kartona atkritumu, kā arī teju 370 tonnas skārda un metāla izstrādājumu.

"Maximas Latvija" valdes loceklis Jānis Vanags pauž prieku par sasniegto, bet vienlaikus norāda, ka "joprojām ir potenciāls palielināt iepakojuma nodošanu otrreizējai pārstrādei, kam ir nepieciešama pārdomāta, maksimāli godīga un iedzīvotājiem izdevīga depozīta sistēma".

"Maxima" šobrīd kopā ar sadarbības partneriem strādā pie efektīva un caurspīdīga operatora izveides un izvērtē trīs potenciālos scenārijus: dzērienu ražotāju veidots operators, partnerībā ar atkritumu apsaimniekotāju veidots operators vai mazumtirgotāju veidots depozīta sistēmas operators. 

"Būtiskākais izaicinājumiem ir nodrošinātu iespējami zemākas izmaksas, jo tās neizbēgami gulsies uz sabiedrības pleciem," pauž Vanags. 

Jau vēstīts, ka Saeima oktobra beigās pieņēma ar depozīta sistēmas ieviešanu saistītos grozījumus Iepakojuma likumā, tostarp paredzot, ka depozīta sistēma tiks ieviesta no 2022.gada 1.februāra. Sistēma paredz, ka iedzīvotāji varēs nodot atpakaļ noteiktus izlietotu dzērienu iepakojumu veidus, atpakaļ saņemot depozīta maksu, kura būs iekļauta šo dzērienu cenā veikalos. Par depozīta sistēmas darbību būs atbildīgs operators, kuru konkursā izvēlēsies Valsts vides dienests. Konkursā varēs pieteikties līdz 2020.gada 30.decembrim.

Ņemot vērā vairāk nekā 10 000 cilvēku parakstīto kolektīvo iesniegumu par depozīta sistēmas paplašināšanu, Saeima uzdevusi valdībai izvērtēt iespēju pilnveidot depozīta sistēmu. Lēmumā Ministru kabinets aicināts depozīta sistēmā izmantot tādas tehnoloģijas, kas nodrošinātu pārstrādei pret atlīdzību nododamā iepakojuma dažādību un iespēju nepieciešamības gadījumā to papildināt ar jauniem iepakojuma veidiem. 

Iniciatīvas autori norāda, ka tas veicinās plaša spektra iepakojuma savākšanu un pārstrādi, iekļaujot arī, piemēram, piena un sulu iepakojumus, šampūna pudeles, stikla burkas, ko klasiskajā depozīta sistēmā nodot nevarēs.

Patlaban Iepakojuma likums paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam, kas pārstrādei ļaus nodot tikai dažas PET un stikla pudeles, kā arī skārdenes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu