Ja gribi izcelties un būt pamanāms, brauc ar Žiguli (16)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
LADA Riva
LADA Riva Foto: Publicitātes foto

BMW X5? Audi Q7? S klase vai G klase? Ar šiem auto jau nevienu vairs nepārsteigsi, tādēļ, ja gribi izcelties un būt pamanāms, brauc ar Žiguli! 

Ja tā padomā, tad uzsaukums nemaz nav tālu no patiesības. Jo, kurš gan neatskatītos, ja uz ielas viņam garām pabrauktu tarkšķošs Zaporožecs jeb padomju ēras modelis, ko ap  gadsimtu miju autosporta entuziasti gandrīz pilnībā izkāva ZAZ kausa sacensībās? Domājams, uz mašīnīti ar gaisa dzeses motoru aizmugurē atskatītos ar lielāku interesi nekā kārtējo plaša patēriņa vācieti, korejieti vai francūzi.

Lai vai kā, uz vecāka gada gājuma automobiļiem kā vērtību raugās arī britu izdevums Retro Cars, kura specializācija ir tieši daudziem pieejamas astoņdesmito, deviņdesmito gadu, kā arī šī gadsimta sākuma automašīnas. Žurnāls nupat apkopojis interesantu statistiku un caur to norāda, ka sen vairs nav tie laiki, kad auto tika remontēti un lietoti, cik ilgi vien iespējams. Mūsdienās ērtāk ir veco auto pārdot vai izmest ārā un ar pieejamajām finansēšanas shēmām "pieradināt" citu mašīnu.

Šā iemesla dēļ arī lietoto auto tirgū ir izveidojusies situācija, kurā jaunie autovadītāji varbūt vēlētos sēsties pie klasiska spēkrata stūres, taču piedāvājums ir nepietiekams ar ļoti nelielu skaitu auto labā vai apmierinošā stāvoklī. Un tā tas ir daudzviet pasaulē.

Attiecībā uz Lielbritāniju, kas ir viens no lielākajiem auto tirgiem Eiropā, Retro Cars, piemēram, ir apkopojuši reģistrēto auto statistiku (pamatdati ņemti no Lielbritānijas Autovadītāju un automobiļu licencēšanas aģentūras, kas ir analoga CSDD) par viņus interesējošo periodu un saskaņā ar to sanāk, ka iekārojamāko auto TOP 10 visretāk sastopamais spēkrats ir LADA Riva jeb VAZ 2105, kas karalistē saglabājies vien 49 eksemplāros. 

Retro Cars iekārojamāko un retāko auto TOP10 un to atlikušie eksemplāri

1. Lada Riva (49) 

2. Alfa Romeo 146 (89) 

3. Fiat Uno (218) 

4. Renault 21 (221) 

5. Vauxhall Carlton (270) 

6. Citroen BX (286) 

7. Nissan Bluebird (324) 

8. Volvo 440 (407)

9. Peugeot 309 (409) 

10. Rover 800 (468)

Starp citu, kad tu pēdējo reizi uz ielas redzēji automobili Žiguli?

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu