Skolotājiem, kas bijuši “Covid-19” skartās teritorijās, jāpaliek mājās; jāierobežo sociālie kontakti (21)

Nepieciešamības gadījumā jāņem slimības lapa
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Premjers Krišjānis Kariņš pirmdien sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi, kurā apspriedis aktuālo situāciju ar "Covid-19" vīrusa izplatību un nepieciešamajiem pasākumiem turpmākai rīcībai. Pārbaudes tiek veiktas regulāri, bet saslimšana Latvijā, pretstatā citām valstīm, nav konstatēta.

Kariņš pēc sēdes pastāstīja, ka tās laikā tika apzināta esošā situācija – līdz šim vēl neviens saslimšanas gadījums nav fiksēts, lai gan pārbaudes tiek veiktas katru dienu. Viņš arī izteica pateicību dienestu darbiniekiem par atbildīgo darbu. Premjers atgādināja – gadījumā, ja ir aizdomas par saslimšanu, jāzvana 113, nevis jādodas pie ārsta.

“Koordinētība starp iestādēm ir augusi un sadarbība notiek regulāri,” norādīja Kariņš. “Aicinām nedoties uz vīrusa skartajiem reģioniem, izvērtēt ceļošanas nepieciešamību,”viņš turpināja.

Tāpat cilvēkiem, kuri atgriezušies no skartajiem reģioniem, ir jāseko līdzi savai veselībai, bērniem nevajadzētu doties uz skolu divas nedēļas. Pieaugušie, kuri atgriezušies no vīrusa skartajām valstīm, aicināti izņemt slimības lapu, lai vispirms novērotu veselības stāvokli.

Veselības ministre Ilze Viņķele savukārt akcentēja, ka ārstniecības personām, sociālo aprūpes centru darbiniekiem, pedagogiem, kuri nesen bijuši skartajos reģionos, pat ja nav simptomu, uz darbu nevajag doties. Ja iespējams, darbu darīt attālināti, vai ņemt slimības lapu.

Šīm grupām, ņemot vērā darba specifiku, piesardzības pasākumu nevar būt par daudz, akcentēja Viņķele.

Viņķele arī atgādināja, ka speciālisti ir augstākajā gatavībā, regulāri tiek vērota situācija ārvalstīs. Tāpat atkārtoti Viņķele aicināja nedoties brīvdienās uz Ziemeļitāliju.

Kariņš uzsvēra – labākais preventīvais līdzeklis ir regulāri mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm.

Veselības ministre Ilze Viņķele informējusi, ka Latvijā viss ir sagatavots, lai iespējami attālinātu vīrusa izplatīšanos, un visas iesaistītās puses šobrīd veic vairāk drošības pasākumu nekā citās Eiropas valstīs.

Kopš pagājušās piektdienas ir paplašināti koronavīrusa Covid–19 ierobežojošie pasākumi, nosakot papildu valstis un teritorijas, uz kurām tie attiecināti, – Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, Lombardijas un Veneto apgabali Itālijā.

Līdz ar to personām, kurām 14 dienu laikā kopš atgriešanās no šīm valstīm un teritorijām parādīsies saslimšanas pazīmes – klepus, paaugstināta temperatūra, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c. –, jāzvana pa tālruni 113, jāizstāsta par simptomiem un jānorāda, no kurienes persona atgriezusies.

Bērniem, kuri atgriežas no koronavīrusa skartajām valstīm un teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši piesardzības pasākumi, 14 dienas jāpavada mājās. Pēc tam bērns ar ģimenes ārsta izziņu, kas apliecina, ka bērns ir vesels, var doties uz izglītības iestādi. Ja tomēr parādās slimības simptomi, jāzvana pa tālruni 113.

Ārstniecības iestādes, kā arī izglītības iestādes ir informētas par izmaiņām gadījuma definīcijai (klīnisko  un epidemioloģisko kritēriju kopums, kurus izmanto, lai apstiprinātu vai noraidītu koronavīrusa esamību pacientam) un ieteikumiem rīcībai.

Savukārt iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm, būtu nepieciešams izvērtēt ceļojuma nepieciešamību vai ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem. Tāpat arī būtu jārēķinās ar iespējamiem strauji mainīgiem pārvietošanās un citiem ierobežojumiem koronavīrusa skartajās valstīs.  

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) turpina nodrošināt regulāru un atbilstošu informācijas apmaiņu ar Pasaules Veselības organizāciju, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru un Eiropas Komisijas Ārkārtējo situāciju koordinācijas centru, kā arī sekos citu valstu veiktajiem pasākumiem saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu.

Mainoties epidemioloģiskai situācijai atkarībā no notikumu attīstības un starptautiski pieņemtajiem lēmumiem, tiks organizēti arī citi pasākumi.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu