Koronavīruss ir auglīga augsne sazvērestību teorijām. Lūk, kāpēc tā ir nopietna problēma (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunais koronavīruss turpina izplesties pa visu pasauli, pārņemot arvien jaunas teritorijas. Tas izplatās tik ātri, ka rodas sazvērestību teorijas, ka tā pamatā ir vareni cilvēki, kas to visu izraisījuši ar nolūku. Pētījumos pierādīts, ka šādi uzskati var būt tikpat bīstami kā pati epidēmija.

Kāda sazvērestību teorija vēsta, ka koronavīruss patiesībā ir bioloģiskais ierocis, ko radījusi CIP, lai sāktu karu pret Ķīnu. Citi savukārt ir pārliecināti, ka Lielbritānijas un ASV valdības radījušas koronavīrusu, lai gūtu peļņu no potenciālajām vakcīnām, klāstīts izdevumā "The Conversation".

Lai arī daudzas no šīm sazvērestības teorijām ir, atklāti sakot, absurdas, tomēr ticība, ka ļaunie spēki vērpj slepenus plānus, ir izplatīti visās sabiedrībās. Bieži vien šī ticība ir saistīta ar veselību. Kādā lielā aptaujā noskaidrojās, ka 16% Spānijas aptaujas dalībnieku tic, ka HIV tika radīts mākslīgi un pasaulē to ar nolūku izplatīja kāda slepena organizācija vai grupējums. Savukārt 27% Francijas un 12% Lielbritānijas aptaujā iesaistīto iedzīvotāju ir pārliecināti, ka patiesība par vakcīnu kaitīgo ietekmi tiek apzināti slēpta no sabiedrības.

Foto: EPA/Scanpix

Ar koronavīrusu saistīto viltus ziņu un sazvērestības teoriju izplatība ir ļoti nozīmīga problēma, tāpēc Pasaules Veselības organizācija ir izveidojusi “mītu grāvēju” mājaslapu, lai pārbaudītu un sagrautu radušos mītus.

Sazvērestības teoriju izplatība

Pētījumā parādīts, ka sazvērestību teorijām piemīt tendence parādīties krīzes brīžu laikā sabiedrībā. To skaitā ir teroristu uzbrukumi, straujas politiskās izmaiņas vai ekonomiskās krīzes. Sazvērestību teorijas plaukst neskaidrību un draudu periodos, kad mēs meklējam jēgu haosam, kurā ieslīgusi pasaule.

Tieši tādus pašus apstākļus izraisa arī vīrusu epidēmijas, izskaidrojot ar koronavīrusu saistīto sazvērestību teoriju straujo izplatību.

Līdzīgi bija arī Zikas vīrusa laikā no 2015. līdz 2016. gadam. Zikas vīrusa sazvērestību teorijas vēstīja, ka tas drīzāk ir bioloģiskais ierocis nekā dabiska parādība. Pētījumā, izanalizējot komentārus vietnē “Reddit”, atklājās, ka sazvērestību teorijas par Zikas vīrusu radās kā veids, ar kura palīdzību cilvēks varēja labāk tikt galā ar neziņu un bailēm.

Uzticība veselības profesionāļu un organizāciju ieteikumiem ir ļoti labs resurss, kā tikt galā ar veselības krīzi. Tiesa, cilvēki, kas tic sazvērestības teorijām, parasti neuzticas grupām, kuras viņi uztver par spēcīgām, to skaitā vadītājiem, politiķiem un farmācijas kompānijām. Sekojoši – ja cilvēki tiem neuzticas, tad ir mazāka iespēja, ka viņi ievēros to ieteikumus.

Pētnieki ir parādījuši, ka medicīnas sazvērestību teorijām ir spējas palielināt neuzticību medicīnas autoritātēm, kas var negatīvi ietekmēt cilvēku vēlmi sevi aizsargāt.

Cilvēki, kuri tic medicīnas sazvērestību teorijām, retāk vakcinēsies vai izmantos antibiotikas, tā vietā izvēloties dabas līdzekļus un vitamīnus. Turklāt viņi biežāk izvēlēsies uzticēties medicīnas neprofesionāļiem, piemēram, draugiem un ģimenei.

Bēdīgas sekas

Rezultātā cilvēki, kuri atbalsta sazvērestības teorijas par koronavīrusu, retāk sekos veselības ekspertu padomiem, piemēram, par rūpīgu roku mazgāšanu un dezinficēšanu vai pašizolāciju pēc riska zonu apmeklējuma.

Tā vietā cilvēki var būt daudz negatīvāk noskaņoti pret riska novēršanas kampaņām un ārstniecības nolūkā izmantot alternatīvo medicīnu. Tas var ievērojami palielināt vīrusa izplatību, pakļaujot briesmām daudzus cilvēkus.

Foto: EPA/Scanpix

Jau tagad ir manāmi alternatīvi ārstēšanās un izsargāšanās no koronavīrusa paņēmieni. Daži no tiem ir ļoti bīstami. Kādas populāras sazvērestību teorijas piekritēji, piemēram, saka, ka koronavīrusu “atbaidīt” var, iekšķīgi lietojot balinātāju.

Medicīnas sazvērestības teoriju izplatība var arī nest negatīvas sekas citai sabiedrības daļai. Piemēram, melnās nāves jeb mēra laikā Eiropā atbildīgus par pandēmiju uzskatīja ebrejus. Šāda veida sazvērestības teorija noveda līdz vardarbīgiem uzbrukumiem un slaktiņiem ebreju komūnās. Savukārt jaunais koronavīruss jau rosinājis rasistisku uzbrukumu pieaugumu cilvēkiem no Austrumāzijas.

FOTO: KORONAVĪRUSS ĶĪNĀ

Par laimi, ir iespējams ietekmēt un apturēt sazvērestību teoriju izplatību. Pētījumos parādīts, ka kampaņas, kas sniedz pretējus argumentus sazvērestību teorijās paustajiem, ir diezgan veiksmīgas tumsonīgu uzskatu graušanā.

Sazvērestību teorijas var ļoti kaitēt mūsu sabiedrībai. Tās var ne vien ietekmēt cilvēku izvēles medicīnas jomā, bet arī iespaidot to, kā dažādas sabiedrības grupas mijiedarbojas cita ar citu, rosinot vardarbību un neiecietību.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu