Deklarāciju iesniedzēji “pārsituši” iepriekšējo gadu rekordus; sistēma "neuzkaras"

TVNET/TV3 ziņas
CopyLinkedIn Draugiem X
VID ēka. Ilustratīvs attēls.
VID ēka. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas iedzīvotāji “pārsituši” iepriekšējos rekordus gada ienākumu deklarāciju iesniegšanas tempos un apjomos. Kopš nedēļas nogales līdz pirmdienas dienas vidum to bija izdarījuši vairāk nekā 200 000 cilvēku, tā vēstī TV3 ziņas. 

Lielākā daļa to veic internetā, bet vecākā gadagājuma cilvēki dodas uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iecirkņiem. Daudzviet veidojas rindas.

Cilvēki ir pārsteigti un apmierināti ar VID darbinieku attieksmi. Kam jānāk vēlreiz ar citiem dokumentiem, tie cer uz tādu pašu attieksmi.

VID galvenā nodokļu inspektore Natālija Konopecka norāda: “Kā ik gadu, pieaicinājām papildspēkus. Darbinieki strādā pie visiem galdiņiem, tas palīdz noņemt spriedzi un pieņemt deklarācijas turpat pie galda. Par šo laiku iesnieguši vismaz par 10% vairāk nekā pagājušajā gadā, man aizdomas, ka pat par 18%.”

Lai gan VID aicināja nesniegt deklarācijas tieši marta pirmajās dienās, jo sistēmas darbība var tikt apgrūtināta, iedzīvotāji rīkojās pretēji. Jau naktī uz svētdienu cilvēku gūzma “uzkarināja” EDS sistēmu uz īsu laiku, bet turpmāk tā darbojās kā ierasts.

Sociālajos tīklos iedzīvotāji aktīvi dalās ar savu pieredzi – daudziem deklarācijas aizpildīšana bijusi patīkams pārsteigums, citiem – šoks, ka jāpiemaksā valstij. Daži pat iesmej – iesniegt deklarāciju ir kā piedalīties savdabīgā loterijā.

“Pagājušajā gadā bija reforma saistībā ar diferencēto neapliekamo minimumu un progresīvo nodokļu likmi. Viss atkarīgs no bruto ienākumiem par visu gadu un kāda likme par visu gadu tiks piemērota,” skaidro Konopecka.

Rekordistiem no valsts izdevies atgūt pat četru ciparu skaitļus

“Es pati redzēju, ka cilvēkiem bija gan 600, gan 1000 eiro. Tas varētu būt saistīts gan ar attaisnotajiem izdevumiem, gan ar uzkrājumiem pensiju fondā, apdrošināšanu, gadījumi ir dažādi, visiem sava situācija,” atklāj Konopecka.

Plašāka informācija, kā arī video pamācība par deklarācijas aizpildīšanu pieejama VID mājaslapā. Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotājus aicina zvanīt pa VID konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī uzdot savu jautājumu rakstveidā VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu