Starptautiskā krimināltiesa ļauj sākt izmeklēšanu par iespējamajiem kara noziegumiem Afganistānā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) sankcionējusi izmeklēšanu par iespējamajiem kara noziegumiem Afganistānā, kas ietvertu apsūdzības pret ASV, Afganistānas un talibu spēkiem.

SKT ar šo lēmumu anulējusi iepriekšējo spriedumu.

2019.gada aprīlī SKT tiesneši noraidīja lūgumu sākt izmeklēšanu par iespējamajiem kara noziegumiem Afganistānā, norādot, ka tobrīd šāda izmeklēšana, visticamāk, nekalpotu taisnīguma interesēs.

Tiesneši tolaik norādīja, ka ir pietiekams pamats lai sāktu izmeklēšanu, bet pagājis pārāk ilgs laiks un Afganistāna, visticamāk, šādā izmeklēšanā nesadarbotos, kas savukārt nozīmē, ka izmeklēšana diez vai būtu sekmīga.

SKT virsprokurore Fatu Bensuda jau kopš 2003.gada vēlas izmeklēt iespējamo spīdzināšanu, slepkavības un citus kara noziegumus Afganistānā.

Šāda izmeklēšana skartu arī ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekus un ASV karavīrus, kā arī slepenos aizturēšanas centrus ārpus Afganistānas.

ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis, ka Savienotās Valstis enerģiski reaģēs uz visiem mēģinājumiem pakļaut amerikāņus un sabiedrotos kriminālizmeklēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu