Apgabaltiesa pārsūtījusi rajona tiesai partijas "Alternative" sūdzību par CVK noteikto Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datumu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis piektdien pieņēmis lēmumu, ka partijas "Alternative" pieteikums, ar kuru apstrīdēts Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) noteiktais Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datums, nav piekritīgs apgabaltiesai, līdz ar to pieteikumu nolemts pārsūtīt pēc piekritības Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namam, pavēstīja tiesas pārstāvis Sandis Zellis.

Viņš arī skaidroja, ka tiesnesis 5.martā rīkotajā sagatavošanās tiesas sēdē uzklausīja iespējamo procesa dalībnieku viedokļus par pieteikuma piekritību. Pieteicējas pārstāvji norādīja, ka pieteikumu iesnieguši Administratīvajā apgabaltiesā, ņemot vērā tiesu praksi, kāda tiek piemērota konkurences tiesībās. Savukārt CVK pārstāvji norādīja, ka pieteikuma izskatīšana būtu veicama atbilstoši Administratīvā procesa likumā paredzētajai vispārējai kārtībai.

Tiesā atzīmēja, ka vēlēšanu tiesību strīdu piekritības regulējums atšķiras no regulējuma citu strīdu jomām, tajā skaitā no konkurences tiesībām. Piemēram, atsevišķu CVK lēmumu pārskatīšana ir nodota Senāta Administratīvo lietu departamentam, savukārt citi jautājumi Administratīvajai apgabaltiesai vai Administratīvajai rajona tiesai.

Tāpat tiek piemērota Administratīvā procesa likumā paredzētā vispārējā kārtība. Šāds specifisks piekritības procesuālais regulējums nav paredzēts nevienai citai lietu kategorijai. Līdz ar to ne visas atziņas, kas ir izteiktas saistībā ar citu kategoriju lietām, ir vienkāršotā veidā attiecināmas uz izskatāmo situāciju.

Turklāt tiesību normās tieši nenorādītas kārtības piemērošana var novest pie tā, ka personas tiesības tiek ierobežotas, pastāvot neskaidram tiesiskajam regulējuma. Šāda pieeja nebūtu pieļaujama, līdz ar to priekšroka ir dodama likuma "Par Centrālo vēlēšanu komisiju" 13.panta piemērošanai, proti, CVK attiecīgie lēmumi pārsūdzami atbilstoši vispārējai kārtībai pirmās instances tiesā.

Pieteikumu tiesā iesniedza partijas "Alternative" valdes locekļi Vadims Baraņņiks un Aleksandrs Mirskis.

Jau vēstīts, ka pieteicēji uzskata, ka vēlēšanām ir jānotiek nevis 25.aprīli, bet gan nedēļu vēlāk - 2.maijā.

Pieteicēji savu viedokli ir argumentējuši ar to, ka atbilstoši Rīgas domes atlaišanas likuma 5.panta 1.daļas noteikumiem, Rīgas domes vēlēšanām ir jānotiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no likuma spēkā stāšanās dienas.

Savukārt atbilstoši Administratīvā procesa likuma 42.panta 1.daļas noteikumiem, procesuālais termiņš, kas aprēķināms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kurš nosaka tā sākumu.

Proti, politiķi secinājuši, ka Rīgas domes atlaišanas likumā minētais procesuālais termiņš sākas nākamajā dienā pēc likuma stāšanas spēkā, kas ir 26.februāris.

Attiecīgi, ārkārtas vēlēšanām būtu jānotiek ne agrāk, kā 26.aprīlī, taču tā kā domes atlaišanas likumā noteikts, ka tām jānotiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no likuma spēkā stāšanās dienas - šis termiņš ir 2.maijs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu