JV sola no atbildīgajiem piedzīt galvaspilsētā izsaimniekoto naudu (54)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Vienotība" domes un apvienības "Jaunā Vienotība" kopsēde
Partijas "Vienotība" domes un apvienības "Jaunā Vienotība" kopsēde Foto: Evija Trifanova/LETA

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās sola no atbildīgajiem piedzīt no galvaspilsētas budžeta izsaimniekoto naudu, ko pēc tam ieguldīt infrastruktūras un sociālo jautājumu risināšanā.

Politiskā spēka līderi ar pilsētas mēra amata kandidātu Vilni Ķirsi priekšgalā šodien prezentēja JV programmu gaidāmajās ārkārtas vēlēšanās pašvaldībā. Savukārt pilnu vēlēsanu kandidātu sarakstu JV publicēs vēlāk martā.

JV sola Rīgā veikt auditus visos pašvaldības uzņēmumos un iestādēs, tos publiskojot, kā arī piedzenot izsaimniekoto no atbildīgajiem. "Izskaudīsim korupciju un sadārdzinājumu iepirkumos, ieviesīsim OECD labas pārvaldības vadlīnijas, darbam izvēloties augsti kvalificētus profesionāļus," uzsvērts programmā.

Rīgā JV vēlas izveidot Rīgas infrastruktūras glābšanas programmu ielu, ietvju un tiltu kapitālā remonta īstenošanai, solot uz katru māju nodrošināt arī apgaismotu cietā seguma ceļu. Saskaņā ar JV piedāvājumu, autotranzīta plūsma tiks novirzīta uz apvedceļiem.

JV iecere paredz, ka pēc diviem gadiem Rīgā nebūs rindu uz bērnudārziem, turklāt pašvaldības bērnudārzos mācības būs valsts valodā.

Ikmēneša atbalsts vecākiem par privātajiem bērnudārziem sasniegs 350 eiro, savukārt jau šoruden pedagogi pelnīs 1000 eiro, bet viņu palīgi - 700 eiro.

Tiekot ievēlētiem pašvaldībā, JV politiķi plāno uzbūvēt vismaz 4000 īres dzīvokļu, kā arī izveidot dzīvojamo māju atjaunošanas un pagalmu labiekārtošanas programmu. 

Politiskais spēks apņēmies kompensēt veselības aprūpes izdevumus senioriem 100 eiro apmērā gadā, kā arī palielināt Sociālā dienesta kapacitāti, sociālajiem darbiniekiem solot maksāt 1100 eiro algu. Tāpat tikšot atvērti jaunus dienas centri cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Par godu katram jaundzimušajam rīdziniekam JV grib iestādīsim vienu koku. Tāpat par mērķi noteikta arī "zaļo iepirkumu" un videi draudzīgu risinājumu praktizēšana, solot regulāri mazgāt ielas un uzlabot gaisa kvalitāti.

JV vēlas panākt, lai pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kļūtu par labi pārvaldītu uzņēmumu un kopā ar dzelzceļu veidotu ērtu, ātru un vienotu sabiedriskā transporta sistēmu.

Politiskais spēks apņēmies pārtraukt "koruptīvo līgumu" ar "Rīgas karti", ieviešot vienoto biļeti.

Visas apkaimes JV vēlas savienot ar veloinfrastruktūru, savukārt satiksmes mezglos - izveidot dažādu pārvietošanās līdzekļu savienojamības punktus. Politiskā spēka prioritāte šajā kontekstā būs satiksmes dalībnieku drošība un vides pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Namu apsaimniekošanas uzlabošanai plānots stimulēt dzīvokļu īpašnieku biedrību veidošanos. Politiskā spēka uzdevums ir panākt, ka "Rīgas namu pārvaldnieks" nodrošina rīdziniekiem kvalitatīvus un nesadārdzinātus pakalpojumus, bet "Rīgas ūdens" par saviem līdzekļiem izskauž ūdens patēriņa starpību.

Iekļūstot Rīgas domē, JV vēlas par trešdaļu samazināt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu privātpersonām piederošai zemei. Viss iekasētais nodoklis tiks ieguldīts infrastruktūras uzturēšanai un attīstībai. Savukārt 25% no iekasētā nekustamā īpašuma nodokļa tiks novirzītu konkrētās apkaimes attīstībai, par ieguldījumu apkaimes infrastruktūrā lemjot tās iedzīvotājiem.

JV sola, ka Rīgas pilsoniskās un apkaimju biedrības būs līdzvērtīgs pašvaldības partneris lēmumu pieņemšanā un katrs ierosinājums, kurš savāks 1000 rīdzinieku parakstus, tiks izskatīts domes sēdē. Tāpat JV ieskatā pašvaldības datu atvēršana dos jaunas idejas labākai pilsētas pārvaldībai.

Savukārt pašvaldības sporta infrastruktūra visu sporta skolu audzēkņiem būs bez maksas. Katrā apkaimē plānots sakopt skolu sporta laukumus, kuri pēc nodarbībām būs brīvi pieejami visiem, kā arī tiks izveidoti sporta, atpūtas un bērnu rotaļu laukumi un mājdzīvnieku pastaigu vietas.

JV sola izveidot profesionālu starptautisko investīciju piesaistes komandu ar uzdevumu katru gadu papildus piesaistīt 100 miljonu eiro investīcijas un izveidot labi apmaksātas darbavietas. Partijas ieskatā Rīgai jātop par izglītības, IT, medicīnas un citu gudro pakalpojumu galamērķi, savukārt "nulles birokrātijas" principam būtu jākļūst par normu visās pašvaldības institūcijās.

Partijas piedāvājums paredz, ka, lai novērstu vardarbību pret sievietēm un bērniem ģimenēs, pašvaldības policija un Valsts policija sadarbosies ar Sociālo dienestu un nevalstisko sektoru. Tāpat plānos ir mobinga izglītības iestādēs apkarošana.

Partijas plānos ir arī ieviest vienotu Rīgas dizaina kodu, kas noteiks pilsētas vizuālos elementus, lai saglabātu pilsētas pievilcību rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Vienlaikus izvirzīts mērķis palielināt finansējumu kultūras un radošo kvartālu projektu atbalstam, un, lai Rīga būtu neatņemama pasaules kino industrijas sastāvdaļa, Rīgas Filmu fonda darbībai ik gadu būtu jāpiešķir vismaz trīs miljonus eiro.

Kā ziņots, JV saraksta līderis Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās būs Vilnis Ķirsis. Vēlēšanas notiks aprīļa pēdējā sestdienā.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu