Premjers: vīrusa neizplatīšana ir katra cilvēka personiskā atbildība (75)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar jaunā koronavīrusa slimības “Covid-19” izplatību Eiropā. Gaidāms, ka sēde drīzumā beigsies un sāksies tiešraide ar premjera komentāriem.

Krīzes vadības padome sasaukta, ņemot vērā situācijas attīstību ar koronavīrusa “Covid-19” izplatību Eiropā, lai lemtu par turpmāko rīcību.

Katrs esam atbildīgi par vīrusa neizplatīšanu

Šobrīd valstī apstiprināti seši saslimšanas gadījumi, ap 170 ir karantīnā, mediķu stratēģija darbojas, tomēr vīrusa neizplatīšana ir katra cilvēka personiskā atbildība, tā pēc sēdes paziņoja premjers Krišjānis Kariņš.

Premjers aicina arī skolēnu brīvdienās pirms ceļošanas padomāt par neērtībām, kas sekos pēc tam, kad ar bērniem būs jāpavada mājās divas nedēļas, kavējot skolu, un divas nedēļas vecāki nevarēs doties uz darbu.

Kariņš aicina ceļot tepat pa Latviju

Veselības ministre Ilze Viņķele arī uzsver, ka viena ceļojuma zaudējums ir nieks pret riskiem, ko varam pārvest mājās un nodot saviem vecvecākiem un vecākiem.

Tāpat ministre aicina izmantot visas elektroniskās iespējas saziņā ar valsts iestādēm.

Tiek apzinātas iespējas krīzes situācijā mācības organizēt attālināti pat četru nedēļu garumā. Par skolēniem, kas būs ceļojuši uz neieteiktajām valstīm, būs skolai jāziņo un jāievēro divu nedēļu karantīna pēc atgriešanās no ceļojuma, tā norādīja izglītības ministre Ilze Šuplinska.

Premjers vairākkārt akcentēja, ka jaunāka gadu gājuma cilvēkiem ir viegli nedomāt par sevi, jo slimība tos skar vieglāk, bet vajadzētu padomāt par tiem, kuri mājās var saslimt un kuriem vīruss var būt bīstams.

SPKC pārstāvis Jurijs Perevoščikovs atklāja, ka šobrīd daudzviet arī pasaulē vieglie gadījumi tiek ārstēti un novēroti mājās. Tāpat tie, kas bijuši kontaktā ar slimajiem, tiek novēroti mājās, tiem tiek dota darba nespējas lapa un ģimenes ārsts tiem ik dienu zvana, monitorējot veselības situāciju.

Kā ziņots, Itālija svētdien noteikusi karantīnu reģionam ap valsts finanšu galvaspilsētu Milānu un tūrisma centru Venēciju, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību. Karantīna, kas noteikta līdz 3.aprīlim, aptver Lombardiju un vēl 14 provinces - reģionu ar vairāk nekā 15 miljoniem cilvēku jeb ceturto daļu valsts iedzīvotāju. Šai laikā tiks stingri ierobežota izbraukšana un iebraukšana karantīnas zonā bez nopietniem un steidzamiem iemesliem.

Itālijā jaunā koronavīrusa gadījumu skaits piektdien pieauga līdz 5883, bet mirušo skaits no tā izraisītās slimības "Covid-19" sasniedzis 233.

Svētdien Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19". Saslimusī sieviete inficējusies Itālijas kūrortā Červinjā, kas atrodas Itālijas ziemeļos netālu no Šveices robežas. Sieviete uz šo kūrortu bija devusies tūristu grupā no 29.februāra līdz 7.martam. 

Latvijā sieviete atgriezusies sestdien ar lidsabiedrības "airBaltic" reisu Milāna-Rīga. Kopumā infekcijas skartajā reisā bijuši 39 pasažieri, tostarp 25 no Latvijas. SPKC ir apzinājis visus pasažierus un apkalpes locekļus. Mediķi uzsver, ka visiem šajā reisā lidojušajiem būtu nosakāma stingra mājas karantīna divu nedēļu garumā ģimenes ārsta uzraudzībā.

Veselības un drošības apsvērumu dēļ nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" līdz aprīļa beigām pārtraucis visus lidojumus uz un no Itālijas pilsētām Milānas un Veronas.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu