Izraēla apstiprina "tikai palestīniešiem" domāta ceļa būvniecību

CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēla. Ilustratīvs foto.
Izraēla. Ilustratīvs foto. Foto: JALAA MAREY / AFP

Izraēlas aizsardzības ministrs Naftali Benets pirmdien apstiprinājis "tikai palestīniešiem" paredzēta lielceļa būvniecību, lai savienotu Rietumkrasta ziemeļdaļu ar dienvidiem.

"Suverenitātes ceļš" ļaus Izraēlai strīdīgo teritoriju starp Jeruzalemi un uz austrumiem no tās esošo ebreju apmetņu bloku tieši iekļaut pilsētas teritorijā.

Jaunais ceļš, ko norobežos drošības mūri, dos iespēju palestīniešu spēkratiem izbraukt caur Aduminas ebreju apmetni, savienojot uz dienvidiem un ziemeļiem no Jeruzalemes esošos palestīniešu ciematus.

Atsevišķs ceļš priekš palestīniešiem uzlabos viņu dzīves kvalitāti un novērsīs konfliktus ar ebreju kolonistiem, teikts Beneta izplatītajā paziņojumā.

Šis projekts apspriests jau aptuveni desmitgadi, un pērn notikusī ceļa ziemeļu posma atklāšana izsauca plašu starptautisku nosodījumu.

Izraēlas nevalstiskā organizācija "Mieru tagad!", kas veic ebreju apmetņu paplašināšanas uzraudzību, ceļa būvniecības apstiprināšanu jau nosaukusi par "sliktām ziņām".

Iecerētais ceļš gaisinās cerības izveidot dzīvotspējīgu Palestīnas valsti, norādījusi organizācija, uzsverot, ka patiesais projekta mērķis nav palestīniešu dzīves uzlabošana, bet gan apmetņu paplašināšana.

Šaurais ceļš starp Bētlemi, kas atrodas uz dienvidiem no Jeruzalemes, un Rāmallu uz ziemeļiem no pilsētas, iespējams, radīs "transporta nepārtrauktību", taču neradīs "teritoriālo nepārtrauktību", uzsvērusi organizācija.

1967.gada karā Izraēla sagrāba Jordānas rietumkrastu un Gazas joslu, ko līdz tam kontrolēja Jordānija un Ēģipte. Izraēla Gazas joslu 2005.gadā pameta, bet turpina okupēt rietumkrastu, kur palestīnieši cer izveidot neatkarīgu valsti ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemē.

Kopš tā laika Izraēla ap Jeruzalemi izbūvējusi ebreju apmetņu loku, taču vairums starptautiskās sabiedrības šī apmetnes uzskata par nelikumīgām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu