ASV Kongress nobalso par Trampa atturēšanu no uzbrukuma Irānai (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kongress trešdien galīgajā balsojumā apstiprināja rezolūciju, kas attur prezidentu Donaldu Trampu no iespējama uzbrukuma Irānai.

Mēnesi pēc tam, kad rezolūcija par Trampa militāro pilnvaru ierobežošanu tika pieņemta Senātā, kurā vairākums ir republikāņiem, demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta ar 227 balsīm par un 186 pret apstiprināja rezolūciju, kas aizliedz jebkādu militāru darbību pret Irānu, ja par to nav nobalsojis Kongress.

Tomēr sagaidāms, ka beigās Tramps rezolūcijai uzliks veto, bet likumdevējiem nav nepieciešamā divu trešdaļu balsu vairākuma šā veto noraidīšanai.

"Ja prezidents Tramps izturas nopietni pret savu solījumu izbeigt nebeidzamos karus, tad viņš parakstīs šo rezolūciju, lai tā kļūtu par likumu," sacīja demokrātu senators Tims Keins, kurš ir šīs rezolūcijas iniciators.

Balsojums notika neilgi pēc tam, kad raķešu uzbrukumā Irākas karabāzei tika nogalināti trīs ASV vadītās koalīcijas locekļi - viens amerikāņu karavīrs, viens ASV armijas līguma darbinieks un viens britu karavīrs. 

Pēc līdzīga uzbrukuma, kurā decembrī tika nogalināts ASV armijas līguma darbinieks, 3.janvārī pie Bagdādes lidostas notika ASV bezpilota lidaparāta raķešu trieciens, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Rezolūcija tika ierosināta pēc tam, kad Soleimani nogalināšana pēc Trampa rīkojuma un Irānas atbildes triecieni ASV spēkiem Irākā dramatiski palielināja saspīlējumu un radīja bažas par iespējama kara sākšanos starp ASV un Irānu.

Tramps uzstāj, ka viņam nav vajadzīga Kongresa piekrišana militāru uzbrukumu veikšanai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu