Tramps nesaskaņoja ceļošanas aizliegumu ar Eiropu, apgalvo diplomāts (6)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV nolēma uz 30 dienām aizliegt jebkādu ieceļošanu no Eiropas, nekoordinējot šo soli ar Eiropas amatpersonām, ziņu aģentūrai "Reuters" atklājis eiropiešu diplomāts.

"Lai apturētu jaunu [koronavīrusa] gadījumu nonākšanu mūsu krastos, mēs uz nākamajām 30 dienām apturēsim visus ceļojumus no Eiropas uz ASV. Jaunie noteikumi stāsies spēkā pusnaktī" uz sestdienu, ASV prezidents Donalds Tramps sacīja uzrunā valsts iedzīvotājiem no Ovālā kabineta.

Eiropas amatpersonas par šo lēmumu nebija informētas pirms Trampa uzstāšanās televīzijā, sacīja diplomāts, kurš nav autorizēts publiski komentēt šo situāciju, tāpēc viņa vārds netiek atklāts.

"Nebija nekādu brīdinājumu vai koordinācijas, kaut arī prezidents apgalvoja, ka bija," uzsver diplomāts.

"Reuters" pagaidām nav izdevies iegūt komentāru no ES delegācijas Vašingtonā.

Ko paredz aizliegums?

Tramps savā uzrunā precizēja, ka šis aizliegums "neattieksies uz Lielbritāniju". Tas arī netiks attiecināts uz "amerikāņiem, kas izgājuši attiecīgas pārbaudes".

Baltais nams vēlāk nāca klajā ar paziņojumu, precizējot aizliegumu un tā izņēmumus.

Ieceļošanas aizliegums attieksies uz cilvēkiem, kas fiziski atradušies Šengenas zonā pēdējās 14 dienās pirms sava mēģinājuma ierasties ASV.

Aizliegums tomēr neattieksies uz tiem Šengenas zonu apmeklējušajiem cilvēkiem, kas ir ASV pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, ASV pilsoņu vai pastāvīgo iedzīvotāju dzīvesbiedri vai ASV pilsoņu vecāki. Aizliegumam nebūs pakļauti arī cilvēki ar zināmām vīzām.

Tramps savā uzrunā piebilda, ka aizliegums arī "attieksies uz lielu tirdzniecības un kravu apjomu" un "dažādām citām lietām".

Šie vārdi izraisīja satraukumu, un ASV amatpersonas bija spiestas precizēt, ka aizliegums attieksies tikai uz cilvēku ieceļošanu, nevis preču vai kravu importu.

Trampa lēmums sarežģīs jau tā saspringtās tirdzniecības attiecības starp Vašingtonu un Briseli. ES tirdzniecības komisārs Fils Hogans trešdien atcēla plānotu vizīti uz Vašingtonu.

Tramps vaino ES, ka tā neesot gana stingri ierobežojusi ieceļošanu no vīrusa izcelsmes valsts Ķīnas. Tramps apgalvoja, ka vīrusa perēkļus ASV "iesējuši" ceļotāji no Eiropas.

ES izvērtēs Trampa noteikto ceļošanas aizliegumu

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien izvērtēs ASV prezidenta Donalda Trampa noteikto 30 dienu aizliegumu ieceļošanai ASV no Eiropas, paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels, piebilstot, ka "ir jāizvairās no ekonomikas izjaukšanas".

"Pēc prezidenta Trampa paziņotā ceļošanas aizlieguma mēs šodien novērtēsim situāciju," paziņoja Mišels. "Eiropa veic visus nepieciešamos pasākumus pret "Covid-19" vīrusa izplatīšanos, ierobežo skarto cilvēku skaitu un atbalsta pētniecību."

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) jaunākajiem datiem, līdz trešdienai ar jauno koronavīrusu Eiropā inficējušies vairāk nekā 17 000 cilvēku, vairāk nekā puse no tiem Itālijā, bet no "Covid-19" miruši 711 cilvēki.

ASV prezidents ir ticis kritizēts par lēnu reakciju uz koronavīrusa izplatīšanos, kura izraisītā slimība "Covid-19" jau ir prasījusi vairāk nekā 4500 cilvēku dzīvības visā pasaulē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu