Pārtrauc dabasgāzes padevi mājai Gravas ielā, kur februāra beigās cieta trīs cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes balons.
Gāzes balons. Foto: Edijs Pālens/LETA

Dabasgāzes sistēmas operators "Gaso" pārtraucis dabasgāzes padevi mājai Rīgā, Gravas ielā 17, kur februāra beigās ar tvana gāzi saindējās trīs cilvēki, informēja "Gaso" pārstāve Jana Rubinčika.

Šāds solis sperts, pamatojoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) lēmumu par gāzes apkures katlu lietošanas aizliegumu, kā arī Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālības skursteņslaucītāja amata meistara sastādīto apkures ierīces, iekārtas, dūmvadu un dabīgās ventilācijas kanālu tīrīšanas aktu. Ar šodienu "Gaso" ir pārtraukusi dabasgāzes padevi visiem atlikušajiem dzīvokļiem, kam gāzes padeve netika pārtraukta jau 26.februārī pēc notikušās nelaimes.

VUGD un "Gaso" speciālisti ir veikuši ārpuskārtas apsekošanu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļos. VUGD uzdeva objekta atbildīgajai personai veikt dūmvadu un ventilācijas kanālu pārbaudi un tīrīšanu. Izskatot objektam izsniegto Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālības sagatavoto Apkures ierīces, iekārtas, dūmvadu un dabīgās ventilācijas kanālu tīrīšanas aktu, VUGD izdeva lēmumus par visu šīs Gravas ielas daudzdzīvokļu mājas gāzes apkures katlu lietošanas aizliegumu, pamatojoties uz aktā iekļauto informāciju. Savukārt "Gaso" veicis dabasgāzes padeves pārtraukšanu.

Rubinčika pauda, ka gāzes padeves atslēgšana bija nepieciešama, lai pasargātu mājas iedzīvotājus no saindēšanas ar ārkārtīgi bīstamo tvana gāzi. 

"Saindēšanās ar tvana gāzi var notikt, ja, izmantojot autonomo gāzes apkuri, telpā netiek nodrošināts atbilstošs skābekļa pieplūdums. Iekļūstot asinīs, tvana gāze veido savienojumu, kas neļauj transportēt skābekli, tādēļ audos rodas skābekļa deficīts. Tvana gāzes ieelpošanas gadījumā var rasties ne tikai saindēšanās, bet arī sirds ritma traucējumi, miokarda infarkts, insults," komentēja uzņēmuma pārstāve.

Uzņēmumā uzsvēra, ka dabasgāzes padeve šajā mājā tiks atjaunota, kad būs novērsti visi pārkāpumi, kas saistīti ar drošu apkures iekārtu un ierīču lietošanu, kur par kurināmo izmanto dabasgāzi, jo pastāv reāli draudi mājas iedzīvotāju veselībai un dzīvībai. Savukārt astoņiem no 13 dzīvokļiem, kam dabasgāzes padeve tika pārtraukta februārī, rīt tā tiks atjaunota, jo pārkāpumi jau ir novērsti.  

Jau ziņots, ka "Gaso" 26.februārī, daudzdzīvokļu mājā Rīgā, Gravas ielā, novērsis gāzes noplūdi, kuras laikā trīs cilvēki saindējušies ar tvana gāzi.

Trešdien, 26.februārī, plkst.22.14 "Gaso" Rīgas iecirkņa Avārijas dienests saņēma izsaukumu no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta uz kādu daudzdzīvokļu māju Gravas ielā Rīgā, kur vienā no dzīvokļiem tika konstatēta cilvēku saindēšanās ar gāzi. Cietuši trīs cilvēki, no kuriem divi tika hospitalizēti, bet vēl viens no medicīniskās palīdzības atteicās. Apsekojot objektu, tika konstatēta tvana gāzes klātbūtne dzīvoklī un pārtraukta dabasgāzes padeve visiem ēkas kāpņutelpā esošajiem dzīvokļiem.

Apsekojot ēkas kāpņu telpu un dzīvokļu durvju ailes, tika konstatēta tvana gāzes esamība, un sadarbībā ar VUGD tika evakuēti ēkas iedzīvotāji no 13 dzīvokļiem un uzsākta telpu vēdināšana. Pēc vēdināšanas un dzīvokļu pārbaudes iedzīvotājiem tika atļauts atgriezties dzīvokļos.

Objekta apsekošanas brīdī tika konstatēts, ka apkures katlam nav nodrošināta pietiekama gaisa pieplūde, kā arī vizuālā apskate liecināja par to, ka ilglaicīgi nav veikta gāzes aparāta profilaktiskā apkope.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu