"Antidepresantu atmešana bija drausmīgāka par pašu depresiju" (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meitene depresijā
Meitene depresijā Foto: Depositphotos

Ciešot no simptomiem, kas radušies pēc antidepresantu lietošanas pārtraukšanas, cilvēki arvien biežāk krīt pilnīgā izmisumā, jo alternatīva līdzekļa pret stāvokli, kas var būt mokošāks par pašu depresiju, vienkārši nav.

"Pāris dienas pēc antidepresantu lietošanas pārtraukšanas sākās uzbudinājums, trauksme, nemiers, bezmiegs, pašnāvnieciskas domas - tas viss sākās ļoti ātri. Viss, kas sekoja, man bija drausmīgāks par pašu depresiju," Aleksa Geitenbeja rakstā izdevumā "BBC" stāsta 48 gadus vecais Stjuarts Braiens, kurš antidepresantus lietoja 20 gadus.

Pārtraukt lietot antidepresantus Stjuarts centās vairāk nekā desmit reizes, tomēr ik reizi ir piedzīvoja "elli" - tā viņš dēvē savas sajūtas pēc antidepresantu lietošanas pārtraukšanas.

Stjuarts stāsta, ka ārsti tagad viņam ieteikuši pakāpeniski pārtraukt lietot zāles laika posmā no dažām nedēļām līdz trīs mēnešiem, tomēr viņš uzskata, ka cilvēki, kas pārtraukuši lietot antidepresantus, ir "sistēmas pamesti".

Lai arī antidepresanti neskaitās atkarību raisoši, vairāk nekā puse no cilvēkiem, kuri pārtraukuši tos lietot vai samazinājuši devu, ir piedzīvojuši nepatīkamus simptomus, rakstīts kādā 24 pētījumu analīzē.

Garīgās veselības labdarības organizācijas "Mind" informācijas vadītājs Stīvens Baklijs saka, ka tiem, kuri pārtraukuši lietot antidepresantus, būtu jāpalīdz tāpat kā narkomāniem un alkoholiķiem.

"Narkotiku atmešanas process un simptomi no antidepresantu atmešanas simptomiem nemaz tik ļoti neatšķiras, tiesa, pagaidām nav īsti skaidrs, cik ilgs un grūts var būt process pēc atteikšanās no antidepresantiem. Ja tev ir izrakstīti antidepresanti uz, piemēram, sešiem mēnešiem, tad, iespējams, būs vajadzīgi vēl seši mēneši, lai no tiem "nokāptu nost". Tas nav process, kas notiek ļoti ātri," teica Baklijs.

Veselības eksperti ir pārliecināti, ka katra cilvēka gadījums ir jāuztver individuāli, jo ne visiem šis process un sajūtas pēc antidepresantu pārtraukšanas ir vienādas.

"Antidepresantiem ir vieta medicīnā, tomēr tie jālieto ar ļoti lielu piesardzību," piebilda Baklijs.

Tajā pašā laikā Stjuarts gatavojas tikties ar citiem pacientiem, kas cieš no antidepresantu atmešanas simptomiem, lai rastu un sniegtu atbalstu viens otram un dalītos pieredzē.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu