Nepāla aizliedz kāpt Everestā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Everests. Ilustratīvs attēls
Everests. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Koronavīrusa pandēmijas dēļ Nepāla piektdien aizliegusi alpīnistiem kāpt Everestā un citos kalnos,  piektdien pavēstīja amatpersonas. 

Šis lēmums, kā tiek prognozēts, būs nopietns trieciens tūrisma industrijai.

Himalaju valsts, kur līdz šim apstiprināts viens koronavīrusa gadījums, no alpīnisma atļauju tirdzniecības gadā gūst apmēram četru miljonu eiro vērtus ieņēmumus. Zaudējumi ekspedīciju organizētājiem var būt vēl lielāki.

Nepāla atcēlusi visas alpīnisma atļaujas, turklāt vairs netiek izsniegtas tūrisma vīzas robežšķērsošanas punktos, pavēstīja kultūras, tūrisma un civilās aviācijas ministrs Jogešs Batarai.

"Valdība nolēmusi atcelt visas pavasara ekspedīcijas un šajā laikā anulēt arī atļaujas. Lēmums var tikt pārskatīts pēc globālo scenāriju analīzes nākamajā mēnesī," sacīja ministrs.

Nepālas lēmums, kas pieņemts dienu pēc tam, kad Ķīna bija aizliegusi piekļuvi Everestam no Tibetas puses, ir attaisnots, bet var izraisīt finanšu katastrofu, atzina ekspedīciju organizētāji.

Nepāla, kas joprojām atgūstas pēc 2015.gada postošās zemestrīces, 2020.gadā pirmo reizi bija cerējusi piesaistīt divus miljonus tūristu.

Everestā katru pavasari, kad no aprīļa beigām līdz maija beigām ir labvēlīgs laiks virsotnes iekarošanai, kāpj simtiem alpīnistu no visas pasaules.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu