"Zem āmura" nonāks vēl viens vēsturisks Mustang

Var krist cenas rekordi
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Shelby Mustang GT350R
Shelby Mustang GT350R Foto: www.mecum.com

Šā gada sākumā vēstījām par izsoli, kurā aptuveni 25 tūkstošu skatītāju klātbūtnē 1968.gada Ford Mustang GT no filmas Bullitt tika pārdots par 3,74 miljoniem ASV dolāru jeb 3,36 miljoniem eiro. Tagad tas pats izsoļu nams Mecum Auctions tirgošanai sagatavojis vēl vienu Mustang, un par to varētu iekasēt pat vairāk.  

Izsole, par kuru ir runa, notiks maijā, un tad ikviens interesents, kam tuva autobūves vēsture un ievērojami notikumi autosportā un ir arī pietiekami biezs maciņš, varēs ar līdzīgi domājošiem sacensties par tiesībām par savu saukt kādu ļoti īpašu Shelby Mustang.

Tas ir 1965.gada sacīkšu prototips GT350R, kurš pēc sacensībām Dalasā, Teksasas štatā bija ieguvis iesauku "lidojošais mustangs". Pie stūres mašīnai toreiz sēdēja Kens Mailss.

Daudziem no jums šis vārds neko neizteiks, taču tas ir tas pats Mailss, kurš 1966.gadā palīdzēja Ford kompānijai Lemānas 24 stundu sacensībās pazemot Ferrari. Pats Mailss tikai pāris mēnešus vēlāk gāja bojā nākamās paaudzes Ford GT40 sacīkšu prototipa testos, taču viņa un Ford panākumu leģenda turpina dzīvot, un kino fani Mailsu noteikti zinās no 2019.gada filmas Ford v Ferrari (citviet zināma kā Le Mans ’66), kur britu autosportistu atveido viņa tautietis Kristiāns Beils.

Shelby Mustang GT350R ar šasijas numuru 5R002 bija pirmais Shelby automobilis, kas piedalījies sacensībās, un pirmais, kas izcīnījis uzvaru. Tas vēlāk bija bāze dažādu tehnisku jauninājumu izmēģinājumiem, turklāt liela daļa no tiem tā arī neatrada ceļu līdz 34 vēlāk izgatavotajiem  Shelby Mustang GT350R, paliekot Mailsa GT350R privilēģija.

Foto: www.mecum.com

1966.gadā mašīnu ar Ford atbalstu par 4000 dolāriem iegādājās kāds Detroitas kompānijas inženieris, kuram piedevām izdevās Ford pierunāt uz atbalstu dalībai sacensībās. Tāpat šim auto tika uzstādīts eksperimentāls V8 motors no GT40, un tas "mustangā" esot aizvien.

Foto: www.mecum.com

No septiņdesmito gadu sākuma līdz pat 1989.gadam izsolāmais auto nostāvēja neskarts, bet jau pēc neilga laika piedzīvoja rūpīgu restaurāciju. Kad tā bija pabeigta, auto demonstrēts dažādās izstādēs, kur izpelnījies plašu atzinību, un 14 gadus atradies Shelby American muzeja ekspozīcijā.

Foto: www.mecum.com

Vai šis fakts spēlēs lomu gaidāmajā izsolē, redzēsim jau maijā. Taču pārdevēji no Mecum Auctions ir pārliecināti, ka konkrētais Shelby Mustang eksemplārs ir nozīmīgākais šā modeļa automobilis pasaulē un attiecīgi arī maksās. Tātad vairāk nekā sākumā minētos 3,74 miljonus dolāru.

Foto: www.mecum.com
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu