Covid-19 pārbaudēm lidostā paiet garām nevar (11)

Reportāža
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: очевидец, читатель TVNET

Covid-19 pārbaudēm lidostā "Rīga", kur paraugus ņem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki, paiet garām nevar. NMPD dienests norāda, ka izdarīts viss, lai iedzīvotāji, kuri atgriežas Latvijā un novēro vīrusa izraisītus simptomus, varētu pārbaudes veikt.

Kopš svētdienas vakara visiem pasažieriem, kas ielido lidostā "Rīga", mediķi ir gatavi veikt veselības pārbaudes, tostarp tiem, kam ir saslimšanas simptomi, paņemt analīzes.

NMPD atgādina, ka pārbaude aizņem "kādu laiku", tiek paņemta uztriepe, kura tiek sūtīta uz laboratoriju. Pēc tam tiek fiksēti arī personas dati, lai analīžu rezultātus varētu darīt zināmus tiem, kuri izvēlējās pārbaudīties.

Saistībā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā, personām, kas atgriežas no ceļojuma ārzemēs ir jāveic pašizolēšanās 14 dienas dzīvesvietā vai uzturēšanas vietā.

Ja 14 dienu laikā jums parādās saslimšanas simptomi - zvaniet 113!

Foto: TVNET aculiecinieks
Foto: Veselības ministrija

Vēstīts, ka Ekonomikas ministrija sadarbībā ar tirgotājiem pārrunājusi pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību. Nolemts, ka tirgotājiem būs jānodrošina tas, ka pircēji cits no cita ietur divu metru distanci.

Daļa lielveikalu objektīvu iemeslu dēļ ir gatavi ierobežot darba laiku. Tika panākta vienošanās, ka katrs veikals pats lemj, kā elastīgāk strādāt un kādus darba laikus noteikt, ņemot vērā savus resursus. Veikalu administrācijas pēc iespējām strādā attālināti.

Visās tirdzniecības vietās, tajā skaitā veikalos, tirgū un aptiekās pircējiem būs jāievēro divu metru distance, pirmdien žurnālistus informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa. Preces tiek izvietotas tā, lai iepirkšanās būtu pēc iespējas operatīvāka.

Par prasību neievērošanu gan tirgotājiem, gan pircējiem varēs paredzēt administratīvo atbildību.

Mazajiem veikaliem būs izņēmuma nosacījumi

Izņēmums būs mazie tirdzniecības veikali, kuru ietilpība nepārsniedz 100 kvadrātmetrus. "Nevaram pieļaut, ka vienīgais veikals apdzīvotā vietā būtu slēdzams tikai tāpēc, ka nespēj izpildīt šīs prasības. Uz šiem veikaliem arī attieksies drošības prasības, tomēr viņi varēs elastīgāk nodrošināt to, lai pircēji nesaskartos," skaidroja EM pārstāve. 

Valdība sestdien arī nolēma no 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, informēja Ārlietu ministrijā.

Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu