Interjera dizainere iesaka, kā mājās iekārtot telpu hobijam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka laiks sev – tas ir laiks savam vaļaspriekam. Tā secināts IKEA pētījumā “Dzīve mājās”. Neatkarīgi no tā, vai aizraušanās ir saistīta ar rokdarbiem, dārzkopību, makšķerēšanu vai ko citu, hobijam nepieciešamajām mantām noteikti būtu jāatvēl sava īpašā vieta. 

“Bieži sanāk tā, ka vaļaspriekam gan veltām daudz laika, taču vieta, kur to darām, tiek pamesta novārtā. Principā hobiju telpas iekārtošana daudz neatšķiras no darbistabas iekārtošanas – abos gadījumos ir svarīgi domāt par to, kā organizēsim mantas, kā ērtāk izvietot mēbeles un kā parūpēties par ergonomiku. Jāizvēlas savām vajadzībām piemēroti risinājumi, turklāt tas jādara ar apdomu, jo ilgtermiņā neparocīgs iekārtojums un neatbilstošs apgaismojums var kaitēt veselībai, bet nepārdomāta telpas organizācija – radīt nepārredzamu haosu, kas laupa prieku un iedvesmu nodoties hobijam,” saka interjera dizainere Inga Dejus, ilustrējot sacīto ar piemēru – viņas veidotu šuvējas hobiju telpu.

“Pirms dažiem gadiem sāku aizrauties ar šūšanu un iekārtoju sev stūrīti istabā, kur glabājam arī mantas, gludinām drēbes un izguldām viesus. Agrāk te bija guļamistaba, un no tiem laikiem palicis pūkains paklājs. Šūšanai tāds grīdas segums nav ērts – ja nokrīt kāda adata, to ir grūti atrast, un man pat ir gadījies dažām uzkāpt. Šis tas, piemēram, ledusskapis, te parādījies ar attaisnojumu “pagaidām noliksim tepat”, bet tā arī turpina aizņemt vietu jau tā nelielajā telpā; pārvietošanos apgrūtina hobijam nepieciešamo lietu kaudzes uz grīdas,” stāsta rokdarbniece Santa, kura sapņo par funkcionālu telpu, kas būtu viņas “mazā oāze”.

Interjera dizainerei ir vairāki ieteikumi, kā radīt ērtu, labi sakārtotu vietu hobijiem. Viņa ierosina vispirms kārtīgi apskatīt telpu un visu izdomāt – vai vaļaspriekam var atvēlēt vienu stūri vai varbūt visu istabu? Kādas ir nepieciešamās mantas un piederumi? Kāda veida mēbelēs būtu vispraktiskāk glabāt mantas? Atbildot uz šiem jautājumiem, var saprast, kādi risinājumi būs piemērotākie.

Foto: Publicitātes foto

Neglabā mantas uz grīdas

Inga iesaka likt biežāk nepieciešamās lietas tuvāk darba vietai, lai tās būtu viegli aizsniedzamas, bet retāk lietojamo novietot augstākos plauktos. Pēc dizaineres teiktā, plauktus var kombinēt līdz pat griestiem, tā iegūstot daudz vietas, bet, lai ērti tiktu visam klāt, var likt lietā kāpnes. Maksimāli lietderīgai sienu platības izmantošanai lieti noder arī āķi – uz tiem var karināt gan atslēgas, gan darba piederumus, gan pat divriteņus. Šāds risinājums ir piemērots arī pieliekamajiem un balkoniem.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Katrai mantai – piemērotu vietu

Lai vieglāk atrastu vajadzīgo, interjera dizainere iesaka sašķirot mantas pēc to funkcijas un izmēra un tad izdomāt piemērotākos glabāšanas risinājumus. Metāla, plastmasas, papīra, tekstila, koka organizatori – iespējas ir visdažādākās. Noderīgas ir kastes, kas maksā pavisam nedaudz, bet dod iespēju daudz ko sakārtot. Piemēram, caurspīdīgās kastēs viss būs labi pārskatāms, bet necaurspīdīgās var paslēpt to, kam nav jābūt acu priekšā. Magnētisks nažu turētājs un dažādi trauciņi noder sīkumiem, bet perforētie dēļi ir piemēroti, lai redzamā vietā apkopotu visu aktuālajiem projektiem.

Kārtība un miers mājās

 Vaļasprieki ir domāti, lai atpūstos, tāpēc noteikti jāpadomā par to, lai interjers būtu veidots atbilstoši. Telpai jābūt viegli sakārtojamai, viegli uzkopjamai, un tajā jābūt nodrošinātam ērtam risinājumam atkritumiem. Marķētas tvertnes atvieglo šķirošanu, un tādās var, piemēram, savākt audumu atgriezumus, kas vēlāk noder lupatu paklājiņu veidošanai. Lai ietaupītu vietu, var izmantot, teiksim, tvertnes, kuras var salikt vienu uz otras. Hobijam paredzētajām mēbelēm jābūt viegli tīrāmām, piemēram, no metāla vai koka, jo, darbojoties garāžā vai šķūnītī, tās ātri nosmērējas.

Foto: Publicitātes foto

Atceries par ergonomiju

Domājot par mantu glabāšanu, nevajadzētu aizmirst par ergonomikas principiem. Ērti, ja lietas ir grupētas pēc funkcijām un ja smagākie priekšmeti salikti zemāk, kur tos vieglāk pārvietot. Ja hobijam ir vajadzīgs galds, ērts risinājums ir regulējama augstuma rakstāmgalds, īpaši, ja pie galda pavada ilgu laiku. Ieteicams pamīšus strādāt sēdus un stāvus – tas uzlabo asinsriti un paaugstina produktivitāti.

Gaisma ir visa pamatā

Labs apgaismojums ir nepieciešams gan ērtībām un labsajūtai, gan drošībai, jo nepietiekami apgaismotā telpā paaugstinās traumu risks. Noliekot rakstāmgaldu pie loga, var izmantot dabisko apgaismojumu, taču ir jāpadomā arī par regulējamām lampām, lai darbam nodrošinātu tieši tādu apgaismojumu kā nepieciešams. Piemērotas ir arī pārvietojamas lampas, kas darbojas ar baterijām – tad nav jādomā par to, kur atrodas tuvākā kontaktligzda. Ja vēlies parādīt savu veikumu, ļoti piemērots būs plauktu apgaismojums, kas pievilcīgi izcels tajos saliktās mantas.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Stūrītis viesiem

Lai tad, kad atnāk ciemiņi, nebūtu jāskraida šurpu turpu uz virtuvi un atpakaļ, ērts risinājums ir ratiņi, kuros var salikt veselīgas uzkodas un tēju, kafiju un ūdeni cienastam. Ja telpā ir pietiekami daudz vietas, to vēl mājīgāku padarīs ērtas sēdmēbeles un gludi austs paklājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu