Skolas izmanto iespēju mācību saturu papildināt ar filmu par latviešu leģionāriem (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Leģionāru piemiņas diena pie Brīvības pieminekļa
Leģionāru piemiņas diena pie Brīvības pieminekļa Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Piedāvājums mācību materiālus papildināt ar nupat prezentēto dokumentālo filmu “Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās” ir nozīmīga iespēja nodrošināt skolēniem kvalitatīvu un vērtīgu saturu, kas izmantojams vairākos priekšmetos. Skolu direktori atzīst, ka patlaban, gatavojoties mācībām attālinātā režīmā, skolās notiek saspringts darbs, pedagogiem sadarbojoties un kopīgi izstrādājot mācību uzdevumus, tādēļ ikviens papildu saturs, kas izmantojams vairākos mācību priekšmetos, ir vērtība.

Šonedēļ Nacionālā apvienība visām Latvijas vispārējās izglītības iestādēm izsūtīja paziņojumu, ka tiek piedāvāta iespēja mācību saturu papildināt ar 16. martā prezentēto dokumentālo filmu “Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās”. Piedāvājums izsūtīts teju 400 skolām, un tās aktīvi izmanto iespēju iegūt piekļuvi filmai augstākā kvalitātē, nekā tā pieejama youtube kanālā.

Daudzas izteikušas vēlmi dokumentālo filmu iekļaut mācību saturā, kas atvieglos arī attālināto mācību režīma kvalitatīvu nodrošināšanu.

“Mēs, protams, izmantojam jau esošos tehnoloģiskos instrumentus darbam virtuālajā vidē – skola.lv, uzdevumi.lv, e-klase un tamlīdzīgus. Tomēr pilnīga pāreja uz attālinātām mācībām ir izaicinājums, kas rada papildus spriedzi. Pedagogi cieši sadarbojas, veidojot mācību uzdevumus tā, lai tie būtu savstarpēji savietojami un izmantojami vairākos priekšmetos. Iespēja mācību saturā iekļaut arī filmu par leģionāriem nodrošina vērtīgu saturu ne vien vēstures stundai, bet arī literatūrai, politoloģijai, iespējams, arī mākslas priekšmetu nodarbībām. Mēs atbalstām un saturā iekļaujam materiālu, kas vērsts uz nacionālpatriotisma stiprināšanu un veido jauniešos izpratni par vēstures notikumiem. Izmantojām iespēju kopā skatīties “Dvēseļu puteni” un izmantosim arī iespēju stāstīt par latviešu leģionāriem, attālināti, katram savā datorā noskatoties jauno filmu,” stāsta Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskola direktors Aivars Peisenieks. Viņš gan akcentē, ka precīza vielas apguves satura izstrāde un uzdevumi ir katra skolotāja kompetencē.

Arī Engures vidusskolas direktore Ilze Kalnozola akcentē, ka skolām ir būtiski saņemt piekļuvi mācību saturam atbilstošām filmām, kas papildina mācību saturu un dažādo iespējas skolēniem nodrošināt izglītības satura apguvi: “Daudzas vērtīgas filmas un raidījumi virtuālajā vidē nav izmantojami darbam skolā, jo ir autortiesību likuma aizsargāti un pieejami tikai par maksu. Protams, skolas šīs izmaksas nevar atļauties un nereti ir spiestas atteikties no video satura. Pieeja dokumentālajai filmai par latviešu leģionāriem, kas ne vien skaidro vēsturiskos notikumus, bet arī rada sajūtas, līdzpārdzīvojumu un mudina domāt, mums ir vērtīga iespēja, ko izmantosim.”

Jau ziņots, ka 16. martā notika televīzijas pirmizrāde Raivja Dzintara dokumentālajai filmai "Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās". Filma arī skatītājiem bez dziļākām priekšzināšanām skaidro, kas bija latviešu leģions, kādos apstākļos tas radās un kādas motivācijas vadīti Otrā pasaules kara laikā latviešu puiši burtiski no skolas sola kļuva par cīnītājiem, lai stātos pretim Padomju Savienības okupantu armijai.

Filmas autors ir Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars. Filmā 38 minūtēs ir skaidroti apstākļi, kādos izveidojās latviešu leģions, un atklāta pašu leģionāru motivācija, tajā iestājoties. Filma ir emocionāli piesātināta un vairo ne vien izpratni, bet arī rada skatītājos līdzpārdzīvojumu. Līdzās leģionāru atmiņu stāstiem par piedzīvoto gan Otrā pasaules karā, gan arī vēlāk – ilgajos okupācijas gados, filmā vēsturisko kontekstu skaidro vēstures zinātņu doktors Edvīns Šnore.

“Filma ir piemērota skolēniem un ikvienam, kam Latvijas vēsture ir ne vien gadskaitļu, vietvārdu un personvārdu iegaumēšana, bet attieksme, vērtības un secinājumu avots šodienas dzīvei. Šī ir laba iespēja ārkārtas stāvokļa noteiktajā attālinātās mācīšanās procesā vairot jauniešu interesi un izpratni par tik nozīmīgajām Latvijas vēstures lappusēm,” savu darbu raksturo Raivis Dzintars.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu